Les cooperatives catalanes creen ocupació de qualitat, presència major de dones

No Comment

Les cooperatives catalanes superen l’ocupació que tenien abans de la crisi, amb contractes de qualitat


Les cooperatives catalanes van seguir creant ocupació neta l’any passat, un 4,6%, cosa que suposa la incorporació de gairebé 2.000 persones al mercat laboral. El 40% de les cooperatives no tenen persones treballadores que no siguin sòcies dins de la seva organització. Però, entre les que estan contractades, el 77% ho són amb contractes indefinits i el 82% treballen a temps complet. Són dades que publica en Tomeu Ferrer al Diari del Treball a partir d’un estudi realitzat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya: el III Baròmetre Cooperatiu. Les dades recollides a l’estudi, de 52 pàgines mostren un món diferent del de l’economia capitalista. Així, la presència de dones treballadores en les cooperatives és superior a la d’homes, amb una relació de 6 dones per cada 4 hores. No obstant això, la relació entre homes i dones en els consells rectors és paritària.

Llegiu íntegre l’article d’en Tomeu Ferrer al Diari del Treball:

Evolució de la creació d’ocupació de les cooperatives des de 2008 font: Baròmetre cooperatiu de la FCTC Evolució de la creació d’ocupació de les cooperatives des de 2008 font: Baròmetre cooperatiu de la FCTC

Tomeu Ferrer 28.06.2016

Les cooperatives catalanes van seguir creant ocupació neta l’any passat, un 4,6%, cosa que suposa la incorporació de gairebé 2.000 persones al mercat laboral. El 40% de les cooperatives no tenen persones treballadores que no siguin sòcies dins de la seva organització. Però, entre les que estan contractades, el 77% ho són amb contractes indefinits i el 82% treballen a temps complet, segons es desprèn del III Baròmetre cooperatiu elaborat per la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCTC).

Les dades recollides a l’estudi, de 52 pàgines mostren un món diferent del de l’economia capitalista. Així, la presència de dones treballadores en les cooperatives és superior a la d’homes, amb una relació de 6 dones per cada 4 hores. No obstant això, la relació entre homes i dones en els consells rectors és paritària.

El baròmetre és una enquesta que es fa a partir d’un univers de 500 cooperatives federades. La mostra que s’analitza és de 93 entitats, un 18,6% del total. Les dades es van obtenir a partir d’un qüestionari online enviat a totes les cooperatives.

Com a dades significatives hi ha el creixement de persones que treballen en cooperatives. L’any 2015 el creixement experimentat va d’un 4,6%, 1913 persones, això va que l’ocupació arribi a 43.236 persones. Es tracta d’un augment de l’ocupació superior a la variació anual de la població ocupada al mercat laboral general, que el 2015 va augmentar un 1,5. En aquest sentit, la corba ascendent pel que fa a l’ocupació es manté amb força des de l’any 2012. Això suposa que l’ocupació en les cooperatives ja supera la que hi havia l’any 2008 a l’inici de la crisi. Llavors se superava de poc les 41.000 persones i ara ja s’ha sobrepassat el llindar de les 43.000.

Segons l’estudi , l’últim trimestre de 2015 hi havia a Catalunya 4.132 cooperatives registrades. Això suposa un creixement d’1,8 punts respecte a 2014. L’augment a Catalunya és superior a l’assolit en el conjunt de l’Estat espanyol. Les cooperatives a Catalunya suposen el 20% de les que hi ha a l’Estat espanyol .

L’estudi mostra l’embranzida del moviment cooperativista català. L’any passat el 84% de les cooperatives de treball han augmentat o mantingut la seva ocupació. Si es mira la facturació, un 76% de les cooperatives han mantingut o incrementat les vendes. Tot i la varietat dels àmbits on operen les cooperatives, en un 98,8% responent que el seu és un model de negoci a l’alça.

Per realitzar la seva activitat, poc més d’un 51% de les cooperatives han declarat haver necessitat finançament i la pràctica totalitat l’han aconseguit.

Una de les particularitats que tenen les cooperatives catalanes és poder accedir als instruments de la Fundació Seira. Gairebé el 70% de les entitats coneixen Capitalcoop, un 56,2% Fempla i les jornades Financoop són conegudes per un 68,8%.

Una dada que crida l’atenció és que gairebé un 70% de les cooperatives enquestades ha afirmat haver prestat serveis a l’administració pública. Més del 80% afirma que el 2015 va treballador per l’administració local i un 53,6% ho ha fet per a la Generalitat. En aquest punt hi pesa el fet que algunes de les cooperatives més importants es troben al sector de l’atenció social i el seu primer client és l’administració, especialment la local.

Empreses com les cooperatives es distingeixen no només perquè creen llocs de treball i aquests són estables, sinó perquè dins de les seves organitzacions el ventall salarial és molt més ajustat que a la resta de models econòmics. De mitjana, el sou brut de la categoria més elevada supera els 27.000 euros (tot i que el valor màxim supera els 100.000 euros). Pel que fa a la categoria professional més baixa , el sou se situa de mitjana en els 15.000 euros anuals. Per tant, la relació entre els salaris mitjans de la categoria més alta i els de la categoria més baixa no arriben a triplicar-se, tot i que en la meitat de les entitats consultades la relació no supera la relació d’1,5.

Innovació tecnològica

Dins la modèstia del moviment econòmic de les cooperatives, dues de cada tres entitats van tirar endavant algun tipus d’innovació tecnològica durant l’any passat. De mitjana les cooperatives van gastar en innovació (tant tecnològica com no tecnològica), uns 15.000 euros.

Les cooperatives han fet un ús importat de les xarxes socials tant en els seus negocis com per a realitzar la seva acció comercial. Un 70% de les entitats tenen presència a les xarxes, la part més important a twitter, seguida de facebook.

Poc més del 56% de les cooperatives afirma haver realitzat accions de cooperació empresarial. Dins d’aquest apartat, l’àmbit més utilitzat és el de la subcontractació i externalització de tasques, que es realitza en un 68,1% amb altres cooperatives. En aquest sentit es destaca l’interès per obtenir complementarietat o sinergies.

Finalment, un 83% de les cooperatives enquestades es consideren bastant o molt satisfetes amb la celebració de l’Assemblea de la Federació durant tot l’any 2015 . Totes les entitats afirmen haver participat en el denominat cafè de la federació i asseguren estar bastant o molt satisfetes d’aquesta participació.

http://diaritreball.cat/16320-2/

Related Articles

Deixa un comentari