L’èxit de la Fira d’Economia Social i Solidària mostra un bon moment del cooperativisme a Terrassa

No Comment

Fins a 45 iniciatives i empreses cooperatives de l’ESS es donen cita a la plaça Vella per mostrar la força d’un moviment que es troba en constant creixement també a la ciutat.


Dissabte vam viure un nou do de pit de la mà del cooperativisme local. La 3a Fira d’Economia Social i Solidària que es va celebrar a la plaça Vella es pot catalogar d’èxit, tant per part de l’augment d’entitats promotores, com també d’assistència de nombrós públic. Així, el matí assolellat va permetre conèixer de primera mà l’estat del cooperativisme a la ciutat, i d’innumerables projectes que en formen part: fins a 45 parades ocupaven tota la plaça i part del carrer Major. Aquesta fira s’emmarca en la 4a edició de la Terrassa Cooperativa, organitzada pel Servei d’Emprenedoria i Economia Social de l’Ajuntament de Terrassa, i que aglutina tot el mes de novembre amb diverses activitats diàries amb tallers formatius, xerrades i actes, la qual entra en la darrera setmana de programació.

En total 45 empreses cooperatives, associacions i fundacions vinculades a l’economia social i solidària emplenaren la plaça Vella. Durant el matí, es dedicaren a informar a tothom qui s’hi adreçava, en general persones interessades a conèixer i aprofundir en una nova forma de fer economia, més solidària, més social i cooperativa.

Les iniciatives de l’ESS a la ciutat abasten diversitats de sectors. Des dels grups de consum com la coope de l’Atzur i l’ecobotiga L’Egarenca, fins a la producció ecològica i de proximitat, de la mà de la Xarxa d’Horts Urbans i de la cooperativa Vímet. A més, també es podien adquirir productes de tota mena a les parades de la cooperativa de botigues La Molsa i de La Revolta.

Les associacions solidàries de l’ESS estan formades per entitats com Oxfam Intermon, la Oka, l’Espai Sacra, i les fundacions de Fupar, Teixidors i Càritas. En el camp de les finances vam trobar el grup vallesà de Fiare Banca Ètica, i la Mutualitat de Les Arenes; també n’hi havia entitats vinculades a la tecnologia, com són Communia i FabLab. L’anomenat Comerç Just està representat per la productora de cafè i cacao AlterNativa3, que la mateixa tarda de dissabte celebrà una jornada de portes obertes. La mobilitat sostenible estigué representada per les cooperatives La Terrassenca i Som Mobilitat. També n’hi ha de serveis a les persones, com ara Magroc, SAPSpai, l’Eina o Eco-Inserció. El grup d’Economia del Bé Comú, la cooperativa de consumidors Som Energia i Sprintcoop completaren la presència dels múltiples serveis que es poden trobar a la ciutat en l’ambit del cooperativisme.

Juntament amb les llibreries cooperatives Synusia i Abacus, i l’editorial terrassenca La Tija, des de la cooperativa Malarrassa també vam repartir i oferir informació sobre el nostre mitjà informatiu. Al seu torn, l’art va ser representant pels col·lectius Arte Paliativo i El Corralito.

Algunes de les escoles de la ciutat també són, a la vegada, cooperatives, com és el cas de Tecnos i El Cim, les quals acompanyaven a l’Escola Crespinell, Cultura Pràctica i Vall Vedruna, que recollia signatures per la seva ILP per reconèixer la traçabilitat dels productes que comprem. Precisament va haver-hi actuacions musicals a l’escenari per part d’alumnes que han format cooperatives en l’àmbit escolar, i que van protagonitzades per ells mateixos. Així com de tai-txí i QiGong i exhibició per part de l’Associació Gimnàstic Terrassa. La jornada matinal va completar-se amb diversos tallers lúdics, organitzats per les entitats presents.

La XES de Terrassa, que aglutina bona part del món cooperatiu egarenc, també va tenir presència a la Fira. Juntament amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, el qual té la funció de promoure i fer assessorament a les iniciatives del sector, i que està engegat des de la Generalitat per precisament treballar-hi en tot el territori.

A continuació mostrem una galeria d’imatges corresponents a la Fira d’Economia Social i Solidària del 24 de novembre:

 

Text i imatges de Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari