Neix la cooperativa La Dovella, empresa de construcció amb finalitat social

No Comment

L’entitat treballarà amb persones amb risc d’exclusió per rehabilitat habitatges.

Miquel Gordillo

Acaba d’encetar la seva activitat una nova empresa de reforma d’habitatge i obra nova, i per tant de la construcció. Però no una més, sinó una amb un marcat esperit d’intervenció social: comptarà amb persones en risc d’exclusió com a treballadors. Es tracta de La Dovella, una nova entitat que passarà a formar part de l’àmbit de l’economia social i solidària present a la ciutat.

La Dovella s’està constituint durant aquest mes de febrer com a cooperativa de treball associat. Comencen sent tres socis, Conchi Pérez, Xavi Busom, i el seu germà Miquel. El Xavi té una llarga experiència en aquest àmbit de la restauració i construcció. Anteriorment ja havia engegat un projecte per restaurar pobles, l’empresa ‘Restauració i Recuperació de Cases i Pobles Abandonats’; «al Pirineu teníem algun poble cedit, però tirar-ho endavant comportava una inversió molt gran», ens reconeix en una conversa amb els impulsors de La Dovella. Ara, aterrats en un entorn urbà i en contacte amb altres entitats, consideren que el projecte serà més factible.

Conchi Pérez i Xavi Busom, dos dels socis impulsors de la nova cooperativa La Dovella. Foto MG

Així doncs, els seus impulsors ens expliquen quin serà el funcionament de La Dovella: «els treballadors que agafarem es troben en risc d’exclusió social. Per això mantenim contacte amb empreses del tercer sector, les quals fan una selecció de les persones que exerciran de paletes o peons, i ens els deriven a nosaltres».

«D’empreses de construcció n’hi ha moltes, però amb finalitat social poques», apunta la Conchi. En tot cas, per incidir en aquesta tasca social que plantegen, cerquen entitats amb qui compartir aquests objectius. Volen que les persones «s’hi estiguin treballant temporalment, per exemple durant un any, i quan ja tingui un rodatge, derivar-los a altres empreses del sector», ens explica el Xavi; «i si se senten bé, que siguin sòcies de la cooperativa», De fet, l’industrial que porta les instal·lacions, està molt interessat, «Pretenem fer un treball social per ajudar a aquestes persones, que potser els és més difícil entrar en el mercat laboral», afirma.

Obres de restauració per a entitats socials amb patrimoni

A tall d’exemple, des de la Fundació Mambré, una entitat social que atén persones sense llar, “ens ha dit que quant estiguem constituïts, comptaran amb nosaltres per poder fer obres i rehabilitat pisos”, apunta el Xavi, tot afegint: “aquesta entitat té habitatges propis i una borsa de treball, i els interessa que ens constituïm com abans per posar-nos mans a l’obra». De fet, aquest és un dels àmbits d’actuació de La Dovella: «estem enfocats a treballar amb entitats que tenen patrimoni, i nosaltres els faríem les obres de restauració». Altres entitats amb qui tenen contacte són Càritas o Arrels, totes elles que formen part del sector social i d’ajut a persones en risc d’exclusió.

Més enllà d’això, La Dovella impulsarà una intervenció social integral amb aquestes persones: «pensem que no n’hi ha prou amb només tenir un sou, també has de fer un grup d’amics, anar a la muntanya…». Per això, l’objectiu és que «a part de donar-los formació, els convidem a fer algun grau, o bé ajudar-los a participar en entitats socials de la ciutat». També assenyalen que els futurs socis de la cooperativa no tenen per què ser només del sector de la construcció, sinó persones per desenvolupar aquest vessant social.

«A part de donar-los formació, els convidarem a fer algun grau, o ajudar-los a participar en entitats socials de la ciutat».

El projecte de La Dovella es va començar a incubar fa més o menys un any. Llavors van participar en un programa d’emprenedoria social de Barcelona Activa. «Vam plantejar el projecte, vam elaborar un pla d’empresa, i ens posaren en contacte amb projectes similars», explica el Xavi. Al poc, van veure que la millor opció per conformar la seva idea era que tingués una forma jurídica cooperativa. Per això, també estan rebent un acompanyament per part de l’Ateneu Cooperatiu, amb el qual han elaborat els estatuts de la cooperativa, entre altres temes. «Per a qualsevol dubte hem tingut el seu inestimable suport», afirmen. A la vegada, participen en un programa d’emprenedoria social de l’Ajuntament de Terrassa, destinat a buscar finançament, «que ens fa falta».

Han escollit un nom relacionat amb la construcció. Les dovelles són els blocs de pedra que formen un arc Es tracta de les peces de pedra que formen l’arc i les voltes en una construcció, i en aquest cas porten un significat: «cada dovella és una persona que acaba format una estructura, també volíem donar-li un nom més femení», i fugir així de la connotació masculina que s’associa al món de la construcció.

“Manca de finançament per a projectes amb finalitat social”

En tot cas, lamenten que, a l’hora d’ajudar que idees com la seva tirin endavant, «hi ha poques vies de finançament per aquells projectes que tenen una finalitat social, tot i la problemàtica social que hi ha. Nosaltres no requerim una inversió molt gran, però sí un mínim, i accedir a aquest finançament sembla difícil», i afegeix, «trobo que s’hauria d’incentivar més aquest tipus d’economia». En aquest sentit destaquen com a positiu i necessari un programa de l’Ajuntament per entrar en una «ronda d’inversions amb empreses potents de la comarca, fas el contacte i pots col·laborar, i és una forma d’obtenir recursos».

Per donar-se a conèixer també acaben d’estrenar la seva web, ladovella.cat, on expliquen les accions en què són especialistes: rehabilitació, reforma i obra nova, així com projectes d’arquitectura, enginyeria i de legalització d’activitats. Altres serveis són la retirada de mobles i neteja final d’obres.

Related Articles

Deixa un comentari