Sostre Cívic presenta a Ca n’Anglada el primer projecte d’habitatge cooperatiu de la ciutat

No Comment

La Mola és un projecte de 8 habitatges situat a un edifici d’obra nova de 2015 del barri de Ca N’Anglada.

L’edifici, fins ara en desús i propietat d’una entitat financera, servirà per oferir un accés a l’habitatge digne i assequible a aquelles persones interessades a formar part d’aquest projecte cooperatiu.


El primer projecte d’habitatge cooperatiu de la ciutat busca inquilines. Avui s’ha presentat a Ca n’Anglada, de la mà de l’entitat Sostre Cívic, aquest projecte que porta per nom La Mola. Es tracta d’un edifici de nova construcció, en desús i fins aleshores propietat d’una entitat financera, que s’ha rehabilitat per oferir habitatge estable al llarg del temps a preu de cost. En el projecte ha col·laborat l’Ajuntament de Terrassa.

La presentació de la Mola s’ha fet a l’Oficina de Rehabilitació, i ha finalitzat amb una visita a l’edifici del projecte, a 1 minut caminant. Aquest es troba al carrer Mare de Déu dels Socors, número 77, un immoble construït el 2015 i acabat de reformar, que consta de 8 habitatges cooperatius d’entre 30 i 57 m2 (1 o 2 habitacions) en règim de cessió d’ús i qualificats de protecció oficial. A més, amb la rehabilitació s’ha dotat l’edifici d’instal·lacions i elements comunitaris que permetran a les usuàries fer un ús d’energia renovable autoproduïda i contribuiran a un menor cost dels consums individuals.

A l’esquerra, Mandi Domingo, tècnica de Sostre Cívic i coordinadora del projecte La Mola, i Lluïsa Melgares, Regidora d’Habitatge. Foto: Sostre Cívic

Model de cessió d’ús

Els habitatges es gestionaran sota el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa i les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit, transmissible i a un preu estable. En el cas del projecte de La Mola, les quotes d’ús dels habitatges són aproximadament d’entre 500 i 595€, i les sòcies han de fer una aportació inicial parcialment retornable de màxim 3.500€.

Dos d’aquests vuit habitatges seran gestionats per la Mesa d’Emergència de la Generalitat i l’Ajuntament de Terrassa, i seran assignats als perfils que tramita el departament de Serveis Socials. És el tercer projecte d’aquest tipus, combinant habitatge cooperatiu i serveis socials, que existeix a Catalunya, després de les experiències de Palafrugell i Valls. La coordinadora del projecte i tècnica de la cooperativa Sostre Cívic, Mandi Domingo, ha explicat que impulsant aquests acords “ recuperem patrimoni privat i ja construït que estigui en desús per tornar a l’habitatge la seva funció social des d’una gestió col·lectiva, de vocació pública i no-especulativa”.

El pressupost total de la promoció, sumant els costos d’adquisició i la rehabilitació, ha estat de 600.000 €, finançats íntegrament amb un préstec hipotecari de l’Institut Català de Finances de la Generalitat de Catalunya.

Durant la roda de premsa, Lluïsa Melgares, Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Terrassa, ha afirmat que “el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús és un model pioner a la nostra localitat, tot i que porta ja un gran recorregut a altres municipis. Hem d’avançar cap a alternatives com aquesta per poder garantir l’accés a l’habitatge de tothom.”

La presentació del projecte també ha comptat amb la presència de Noel Duque, Tinent d’Alcalde de l’àrea de Drets Socials; i Josep Forn, Regidor d’Economia social i Innovació. A més, membres de la PAH Terrassa i de La Teulada, entitats socials del municipi vinculades al dret a l’habitatge, han volgut participar de l’acte d’avui per donar el seu suport al nou projecte de La Mola.

Obert el calendari d’inscripcions

Avui 2 de febrer, i fins al 28 de febrer, s’ha obert el periode d’inscripcions al projecte, de forma que es preveu que les interessades puguin entrar a viure a l’edifici entre el mes de març i abril. Per a tots els habitatges, les usuàries hauran de complir requisits de protecció oficial i han de ser persones sòcies de Sostre Cívic.

Durant la campanya es realitzaran tres sessions informatives i dues visites a l’edifici obertes a totes les persones interessades: dimarts 7 de febrer a les 17.30 (Xerrada informativa + visita a l’edifici), dimarts 14 de febrer a les 17.30 (Xerrada informativa en línia (es requereix inscripció prèvia), i dimarts 21 de febrer a les 17.30 (Xerrada informativa + visita a l’edifici).

Sostre Cívic, entitat pionera en l’habitatge cooperatiu a Catalunya

Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 1000 socis i sòcies que treballa per un model alternatiu d’accés i tinença de l’habitatge. És una entitat pionera a Catalunya en la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, la promoció i la gestió de projectes d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús i sense afany de lucre. Actualment, gestionen uns 200 habitatges a tota Catalunya que es troben en diverses fases de promoció: 20 estan en convivència, 52 en construcció, 11 en rehabilitació i 109 en fase de projecte.

 

Related Articles

Deixa un comentari