Unes jornades sobre economia feminista per abordar la cura de les persones

No Comment

Cooperatives i entitats feministes de la ciutat organitzen els dies 29 i 30 de novembre, en el marc de la Terrassa Cooperativa, un seguit d’actes per debatre sobre les cures de les persones, i el vincle entre vida productiva i reproductiva.


Miquel Gordillo

Ens trobem en plena campanya de la Terrassa Cooperativa. Cada mes de novembre es dedica a fomentar l’economia social i solidària com una forma de produir béns i serveis, de consumir, de comprar, i també de revalorar el paper de les dones en pro d’una vida comuna.

Per prioritzar aquest objectiu, els dies 29 i 30 tindran lloc un seguit d’actes adreçats a analitzar i copsar més de prop una veritable economia feminista que compagini la vida privada amb la feina, a més de vetllar per la cura de les persones i les tasques de la llar de forma corresponsable entre homes i dones.

Les jornades de l’Economia Feminista a Terrassa començaran dijous dia 29 a les 19 h, amb una xerrada a càrrec de Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra Unesco de Dones de la Universitat de Vic, amb una llarga trajectòria en els estudis sobre l’economia feminista i la cura remunerada i no remunerada. La seva intervenció se centrarà en les relacions entre l’economia productiva i la reproductiva. Després hi haurà un pica-pica a l’Ateneu Candela, on s’haurà realitzat aquest acte, el qual està organitzat per la XES, Synusia i el Servei Polítiques de Gènere de l’Ajuntament.

L’endemà, dia 30, tindrà lloc una ruta, amb el nom de ‘Lideratge femení’, la qual passarà per diferents espais cooperatius de la ciutat. Es començarà a l’ecobotiga L’Egarenca, amb la presentació del documental “Veus per una economia transformadora», el qual se centra en l’apoderament de les dones mitjançant el comerç just i les finances ètiques. La Rosa Guinot, presidenta de la XES Terrassa i sòcia cooperativista d’AlterNativa3, ens explica que aquest documental està «realitzat per La Coordi i finançat per L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona». «El documental parla sobre l’empoderament de les dones mitjançant el comerç just i les finances ètiques, amb entrevistes amb productores del sud que parlen de la situació de la dona», afegeix la Rosa. L’acte inclourà un tast de cafè i productes de comerç just.

«En el comerç just, el 52% de les dones que hi treballen són directores de cooperatives, respecte al 9% en què ho són a l’empresa convencional, i el 54% treballen en càrrecs directius, mentre són el 24% en empreses convencionals», diu la Rosa, per il·lustrar el paper preeminent de les dones i la seva major participació en aquest sector. Afegeix també la problemàtica que revelen les dades recents i que situen la bretxa salarial a Catalunya amb una diferència de 6.522 € en favor dels homes vers les dones.

«S’ha de començar a desvincular les cures del gènere, l’home no s’ha corresponsabilitzat del tot»

Després vindrà una taula rodona sobre el valor de la cura de les persones, a les 11.30 a l’Ateneu Candela, organitzat per Synusia, La Tija, La Guerrilla dels Cossos i MES Cooperativa. En paraules de la Mercè Gómez i Llobregat, del Casal de la Dona, el títol global «Economia Feminista a Terrassa vol referir-se a una economia per garantir la vida, i així deconstruir l’economia més enllà del que s’entén habitualment per obtenir benefici». Per això, «volem posar de manifest el conflicte capital i vida», puntualitza. «És que tota la feina de les cures encara recau molt sobre les dones, l’home no s’ha coresponsabilitat del tot», assegura al seu torn la Rosa.

Rosa Guinot (XES Terrassa), Mercè Gómez (Casal de la Dona), Rosa Garcia (l’Egarenca) i Sònia Giménez (Dones d’Aigua), formen part de l’organització de les jornades d’economia feminista, a celebrar els dies 29 i 30 de novembre. Foto MG

Un altre dels tallers se centra en el bé comú que és l’aigua. El col·lectiu Dones d’Aigua va sorgir arran de la manifestació del març de 2017 per la municipalització del servei d’abastament d’aigua, el qual és una realitat des de fa un any. La Sònia Giménez defensa que «creiem en la gestió pública i participada, volem una economia més centrada en la vida i en els béns comuns, l’aigua és precisament un dels béns més lligats a les cures de les persones». El col·lectiu ha elaborat una exposició que reivindica «les tasques que les dones fan arreu», així com «l’ecofeminisme de les dones indígenes que lluiten a molts llocs de món per tenir accés a aquest bé comú com és l’aigua».

Dones d’Aigua aposta «per un canvi de model energètic, no aquest model crematístic que ens imposen i que arrassa amb tot». A més, la Sònia detalla que el col·lectiu col·labora amb l’Observatori de l’Aigua (OAT). «Anem a les escoles amb el conte La Princesa de l’Aigua, que mostra als nens i nenes les dificultats d’haver de fer molts quilòmetres a buscar aigua».

Pressupostos municipals amb perspectiva de gènere

També es dedicarà un espai durant les jornades a aplicar una perspectiva de gènere en els pressupostos municipals i per tant, a posar un enfocament feminista en les polítiques públiques. «Són diners públics i per tant de la comunitat, per això ens sembla fonamental seguir la pista d’on van a parar els diners, a quines àrees de l’Ajuntament, i quin impacte tenen», explica la Mercè. Aquest taller i debat es farà al Casal de la Dona (Galileu, 119) a les 13 hores. Són conscients que ja el 2016, es va aprovar en el ple municipal una moció per treballar uns pressupostos amb perspectiva de gènere. «Ens vam trobar en unes jornades una experta que va contractar l’Ajuntament de Terrassa, però no hi va anar cap representant del consistori», explica la Rosa Garcia de l’ecobotiga L’Egarenca, la qual es reafirma en l’objectiu de donar «visibilitat a les pràctiques de l’economista feminista», i que amb aquestes jornades es pretén «seguir treballat durant l’any i fer-ho en col·laboració amb els col·lectius implicats de la ciutat».

Posteriorment, a la Revolta (Volta, 5) a partir de les 14.30, es farà un pica-pica i un espai compartit en què es trauran conclusions de la jornada.

Deixa un comentari