XIX campanya de Comerç Just a Terrassa, amb cooperativistes de Nicaragua

No Comment
Exolina Aldana entrevistada a l’activitat del Comerç Just al Mercat de la Independència. Foto PV

 

Pep Valenzuela

Sota el lema “Som comerç just i banca ètica: el comerç just i les finances ètiques entren a les administracions públiques” es va celebrar la XIX campanya de la xarxa d’entitats la justícia social en la producció, el comerç i l’economia, entre les quals la cooperativa terrassenca Alternativa3.

El dissabte 19 de maig, durant tot el matí, el Mercat de la Independència va ser escenari de les activitats programades a Terrassa amb aquest motiu, amb accions com degustació de productes de comerç just, actuacions musicals, l’exposició «10 anys del Cafè Terrassa», venda d’articles i una exhibició castellera per part dels Minyons. Els bars del Mercat van col·laborar donant a tastar el Cafè de Terrassa, elaborat per Alternativa3.

El diumenge 20, aquesta cooperativa va fer una jornada de portes obertes, per poder visitar la seu al poligon de Can Petit.

En totes les activitats hi va participar la delegació de la cooperativa de productors de cafè Augusto César Sandino, al departament de Matagalpa, Nicaragua, encapçalada per la seva presidenta, Exolina Aldana. Una cooperativa nascuda al anys 80 i pertanyent a la Central de Cooperatives, de segon nivell, que agrupa petits productors de cafè certificat «comerç just» i treballen des de fa anys amb la cooperativa egarenca, «principal comprador» declara Exolina.

Compromís i responsabilitat social i amb la comunitat són els motius principals del treball, i aquí la xarxa del comerç just és fonamental, car els permet anar endavant en un «sector molt concentrat i una competència desleillaltat terrible».

A Nicaragua, apunta, el cooperativisme és un sector fonamental per a l’economia del país, representant, assegura, fins a un 54% de la producció nacional, «però no es vissibilitza ni prou ni bé».

A la cooperativa no hi ha adscripció política, explica. De fet, entre les persones sòcies de la mateixa n’hi ha exguerrillers de diversos fronts, però les relacions es construeixen sobre la base de la democràcia comunal.

Assegura que amb l’actual govern, tot i no tenir pressupost concret de suport al sector, malgrat la importància del mateix, al menys sí que hi ha una legislació que els permet treballar en millors condicions i relacionar-se en les xarxes regionals i internacionals. A diferència d’altres governs que havien posat en marxa legislació clarament en contra de l’activitat de les cooperatives.

Related Articles

Deixa un comentari