14 d’abril, la República surt al carrer

No Comment

Sí, la República al carrer, de nou. Al menys des que el cronista recorda, aquèn la dita Transició. Aquest any, la commemoració de la II República i la reivindicació d’una propera ha fet un salt endavant, un punt d’inflexió. Més enllà del tradicional sopar i la inexcusable xerrada, l’Associació III República de Terrassa va aconseguir arreplegar un ampli ventall de forces polítiques, sindicals i socials de la ciutat per convocar una manifestació, el diumenge 13 d’abril, que va iniciar-se al Passeig Comte d’Ègara, rebatejat amb aquest motiu “de la República” i va acabar a la plaça de la República al barri de Sant Pere Nord. Al manifest llegit a l’inici de la caminada es reclamà també el canvi de noms de les no poques places i carrers de la ciutat que homenatgen franquistes i assassins confessos. Banderes tricolors i estelades independentistes compartiren camí i reivindicacions: república i dret a l’autodeterminació, com a mínim.

Dilluns 14 d’abril, en professor Vicenç Navarro va fer una xerrada al Teatre Alegria, davant un centener d’assistents: memòria i presència de la lluita per la llibertat, pels drets socials i la justícia.

Cap casualitat, sens dubte, en aquesta, tot i que discreta, manifestació. El consens que va intentar esborrar la memòria i anhels de llibertat d’aquest país ja fa anys que va començar a esquerdar-se. Les commemoracions que als 80 i 90 arreplegaven a pocs “nostàlgics” i alguns joves com si fos quelcom marginal o, fins i tot, folklòric, van començar a guanyar vitalitat amb el moviment de recuperació de la memòria història i el creixent qüestionament del sistema de democràcia de baixa intensitat establert amb el citat consens.

Amb l’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera, les vergonyes totes d’aquest sistema econòmic apareixen sense pudor. El caràcter explotador del capital i el d’opressor de pobles de l’Estat espanyol es mostren ara sense disfresses. Amb ells, la Monarquia, l’Exèrcit i l’església més carques i reaccionaris d’Europa.

Related Articles

Deixa un comentari