Acte d’homenatge als Maquis llibertaris, dimecres 11 al Kasalet

No Comment

Demà dimecres 11 d’abril, al Kasalet (carrer Societat, 4), es realitzarà un acte en record als Maquis llibertaris a Catalunya. L’acte està adreçat a “retre homenatge a tots els guerrillers llibertaris que, d’ençà del mateix 1939, en què Catalunya fou ocupada per les tropes franquistes, van iniciar una llarga i aferrissada lluita contra la dictadura, fins el 1963 en què fou mort en combat l’últim maqui, Ramon Vila Capdevila”. 

L’acte està organitzat per la Marxa del Maquis i Kasalet, en col·laboració amb el Casal Popular L’Atzur.

Durant l’acte, que començarà a les 19h, es llegirà el manifest «Maquis Llibertari a Catalunya 1939-1963» i es projectarà l’audiovisual “24 anys de guerrilla llibertària a Catalunya”. També es llegiran els escrits enviats pels ex-guerrillers Joan Busquets i Àngel Fernández. I acabarà amb una sessió de poesia i cançó a càrrec de Vicente Palao i Eusebio.


Vosaltres sou llavor de resistència i de plena llibertat

Per primera vegada se celebra un acte en record i per retre homenatge a tots els guerrillers llibertaris que, d’ençà del mateix 1939, en què Catalunya fou ocupada per les tropes franquistes, van iniciar una llarga i aferrissada lluita contra la dictadura, fins el 1963 en què fou mort en combat l’últim maqui, Ramon Vila Capdevila.

Va ser una lluita desigual, però necessària en la qual hi van deixar la vida centenars d’homes i de dones lliures, que no van acceptar la total negació de llibertats de la dictadura i van seguir lluitant fins el final per la llibertat.

Ha estat una lluita de resistència de més de 20 anys, que ha estat negada i silenciada pels pactes de la transició i pel règim del 1978, i que, ara més que mai, volem recuperar de l’oblit, quan patim una duríssima regressió de drets i llibertats, per part d’un estat cada cop més autoritari i repressor, i un capitalisme cada cop més salvatge i criador de noves servituds i esclavatge.

La seva lluita, el seu exemple, va enfortir l’autoestima del seu poble terriblement oprimit i humiliat, i va dignificar la classe obrera d’on van sortir. Són uns referents de lluita i resistència que, ara més que mai, necessitem recuperar per continuar la lluita envers un real alliberament personal i col·lectiu.

Related Articles

Deixa un comentari