Sala d’actes de CCOO a Terrassa, durant la presentació de la sociòloga Teresa Torns
Dimecres, 10 de desembre del 2014, a Terrassa, s’ha celebrat la V Escola de Gènere Neus Català organitzada per CCOO.
La Jornada d’enguany, que va comptar amb una ponència de la sociòloga Teresa Torns, ha incidit en la necessitat d’afavorir la formació, la sensibilització i el coneixement per al conjunt de persones que formen CCOO, i així poder intervenir des de l’acció sindical, i des del nostre dia a dia, en la defensa i la protecció de les víctimes i tenir arguments i eines per defensar un nou espai social, polític i personal, lliure de qualsevol tipus de violència.
Emmarcat en el programa d’actes del 25N, l’ Escola de Gènere Neus Català es va obrir presentant i reconeixent la tasca, vàlua i compromís de la Neus Català.
Neus Català, militant imprescindible
Nascuda a els Guiamets, el 1915, Neus Català i Pallejà va esdevenir una persona de fama internacional per ser l’única supervivent catalana viva Del campa de concentració nazi de Ravensbrück.
Membre de les Joventuts del PSUC durant la Guerra Civil Espanyola, l’any 1939 va creuar la frontera francesa amb 180 nens, orfes de la colònia las Acacias de Premià de Dalt, on es trobaven els anomenats nens de Negrín, que estaven al seu càrrec. Col·laborà amb la Resistència francesa, centralitzant a casa seva la recepció i transmissió de missatges, armes i documentació, i allotjant refugiats polítics. Denunciada als nazis, va ser detinguda junt amb el seu marit, el 1943. Reclosa i maltractada a Llemotges, l’any 1944 fou deportada a Ravensbrück on va ser obligada a treballar a la indústria de l’armament. Després del seu alliberament, tornà a França on continuaria la seva lluita clandestina contra el franquisme.
La Generalitat de Catalunya la guardonà amb la Creu de Sant Jordi el 2005 i, posteriorment, fou escollida Catalana de l’Any 2006 per la seva tasca de defensa de la memòria de les més de 92.000 dones que van morir a Ravensbrück. L’any 2006 també rebre el Premi l’Alternativa, que lliura Esquerra Unida i Alternativa. Als 99 anys d’edat, el 29 d’octubre de 2014 rep, per part de l’Ajuntament de Barcelona, la Medalla d’Or al Mèrit Cívic en reconeixement a la seva tasca de preservació de la memòria històrica, la lluita antifeixista i la defensa dels drets de les dones.
Militant del Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Neus Català continua militant incansable.
Deixa un comentari