Comença el judici per la mort d’en Jonathan

2 Comments

Després de 5 anys d’espera, per fi tindrà lloc el judici a quatre policies municipals, els quals se’ls vincula a la mort d’en Jonathan Carrillo, un 15 de setembre de 2009. Els fets ja els vam relatar en diverses ocasions. Aquella nit infausta, en Jonathan va morir en topar-se amb un grup d’agents de la Policia Municipal, i en circumstàncies mai aclarides. El pare d’en Jonathan, Paco Carrillo, deia en la roda de premsa del passat divendres, que han estat 5 anys de molt patiment, que reben la notícia de la celebració del judici amb alegria, i remarcava: “només volem que hi hagi justícia i els agressors paguin pel seu delicte.”

P1100630 Capçalera de la manifestació de dissabte

Serà des d’aquest dilluns fins el 30 de setembre, amb un total de 9 dies de judici, que a un dels policies se l’acusa d’haver comès un delicte de lesions en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent greu, pels quals se li demana un total de quatre anys de presó. També als altres tres policies municipals que hi eren al lloc dels fets, se’ls acusa d’omissió de determinats delictes en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent, pels quals es sol·licita penes de presó de dos anys i mig. D’altra banda, hi ha tres professionals de la Mútua que, tot i que no podrien haver fet res per evitar la mort d’en Jonathan degut a que els policies no van informar els operaris de l’ambulància que s’havia donat un cop i de la gravetat d’aquest, també se’ls acusa d’homicidi imprudent. Aquesta darrera maniobra d’implicar els sanitaris, segons Solidaritat Antirepressiva de Terrassa (SAT), col·lectiu que ha estat seguint el cas des del seu inici des dels despatxos i amb el suport al carrer, ha estat duta a terme “per l’advocat defensor dels policies i la fiscalia en un intent d’ampliar les persones amb responsabilitats”, i així “aigualir la culpa dels policies en la mort d’en Jonathan”. De fet, dues veïnes, testimonis importants en el judici que ara s’enceta, van presenciar el que va passar des del balcó de casa seva, i van explicar una altra versió: la víctima va caure a terra a causa d’un fort cop que va rebre d’un dels agents.

Retards del judici i sospites en el procediment

A desembre de 2012, quan per fi semblava que arribava el moment de la veritat, després que el jutge va assenyalar data de judici, aquest es va suspendre: el fiscal va adonar-se “sospitosament” a l’últim moment que la competència per a jutjar els policies era de l’Audiència Provincial de Barcelona, en comptes del Jutjat Penal de Terrassa. Des d’aquell moment va començar una nova espera la qual s’ha concretat al cap de cinc anys. És per això que des del SAT denuncien una vegada més la “lentitud del sistema judicial, que afavoreix una vegada més a la policia, i no als ciutadans que pateixen les seves agressions”, a més del dany emocional “per a la família i amics que el cas es vagi refredant, les condemnes es poden anar reduint en virtut de les anomenades ‘dilacions indegudes’ dels procediments judicials, que actuen com a atenuants de les penes imposades”.

Tot i així, el que ara preocupa el SAT, és que possiblement acabi el judici i que encara passi força temps fins que hi hagi condemna en ferm per als acusats. A la vegada, el col·lectiu lamenta el paper que ha estat jugant l’Ajuntament de Terrassa, sense mai demanar explicacions ni fer indagacions, i que ha considerat tot l’afer com a simple qüestió judicial.

Diferents actes i manifestació en record del Jonathan

Roda premsa 12.09.14 Familiars i membres del SAT en la roda de premsa de divendres

Aquesta setmana s’han engegat tot un seguit d’actes commemoratius per mantenir despert l’esperit de justícia per al Jonathan. La campanya van encetar-se amb la roda de premsa del passat divendres amb l’anunci per part del SAT dels actes previstos al llarg d’aquest mes de judici. Dissabte al matí es va fer una ofrena floral realitzada en el lloc de l’agressió, a l’Avinguda de Béjar. Seguidament, a la tarda, va tenir lloc la manifestació de record pels carrers del centre de la ciutat, (#JusticiaXJonathan) amb la presència de familiars, amics, i membres de diversos col·lectius que, amb una sola veu, demanaven que per fi es faci justícia.

Així, avui dilluns dia 15 començarà el judici, amb una concentració i roda de premsa davant l’Audiència Provincial de Barcelona. A més, el proper dia 27 se celebrarà una jornada oberta al carrer on s’informarà també del desenvolupament del judici.

Més informació sobre el cas del Jonathan: justiciaxjonathan.cat

Algunes imatges de la manifestació de dissabte:

Related Articles

Deixa un comentari