[Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa] Cada nou pas que fem, ens ajuda a construir i consolidar aquest espai

No Comment

Cada nou pas que fem, ens ajuda a construir i consolidar aquest espai

El passat dissabte 21 de maig, es va realitzar la setena trobada del Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana. Després de la nostra presentació als mitjans de comunicació, a mitjans d’abril, continuem amb les trobades mensuals, a les quals ens satisfà veure com cada cop comptem amb noves entitats que s’interessen per aquesta nova experiència que estem creant entre totes i tots.

Coherents amb els compromisos adquirits i concretats en el nostre pla de treball, en aquesta ocasió es va tractar sobre el nou Reglament de Participació Ciutadana el qual exhaureix el seu termini per fer al·legacions a finals de maig. Hem apostat fort per dotar de protagonisme les entitats, i per això ho expressem explícitament a través de les esmenes presentades. Volem que el nou reglament reconegui i garanteixi la funció que estan fent les entitats com a veritables dinamitzadores de la participació. No volem que se’ns consideri simples comparses en els òrgans de participació creats per l’Ajuntament, per això, també apostem per dotar els consells de districte i els sectorials del dret irrenunciable a ser reconeguts com a òrgans decisoris. Si no és així, la participació ciutadana no deixarà de ser el que ha estat fins ara, un subterfugi per fer una fugida endavant. Un gest realitzat més per aparentar que per aconseguir un avenç real cap a una veritable participació de les entitats i de la ciutadania.

Consell Entitats 21 maig 2016En aquesta setena trobada, també es va tractar un altre dels temes que considerem transversals a totes les entitats, i a la ciutadania en general, i amb el qual estem posant en pràctica el que ja va quedar plasmat en els nostres principis: la importància del treball comú, de la suma d’esforços, i de la nostra capacitat per teixir complicitats. Elements tot ells claus que han de fer possible avançar cap a la municipalització del servei de l’aigua a Terrassa, de la mà de l’entitat que va tenir la iniciativa de tirar endavant aquest procés d’apoderament ciutadà, la Taula de l’Aigua.

A banda de la municipalització d’aquest servei, gràcies al treball d’una altra entitat representada en el consell, l’OCM, una bona colla d’entitats vam participar, el mes d’abril passat, en un taller realitzat per l’interventor general municipal de l’Ajuntament d’Orihuela, i especialista en el tema de l’aigua, el Fernando Urruticoechea. La llavor que va sembrar en aquest taller ha germinat de forma ràpida, i l’OCM ja ha elaborat un document tècnic on fa un estudi exhaustiu sobre el tema de la tarifa de l’aigua, en relació a la incorrecte aplicació de la legalitat per part del nostre Ajuntament, ja que en realitat els tributs de l’aigua haurien de ser en forma de taxa que és el que marca la Constitució i totes les lleis posteriors que regulen l’aplicació d’aquesta. A l’empara d’aquest document, el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana vam aprovar la “Declaració sobre la taxa com a instrument bàsic per a la transparència i la participació de la ciutadania en la gestió de l’aigua com a bé públic”, declaració elaborada per la Taula de l’aigua, la qual es presentarà als grups polítics per tal de treballar conjuntament una moció al Ple de l’Ajuntament que garanteixi la gestió dels tributs de l’aigua com a TAXA en els pressupostos del 2017.

“No volem que se’ns consideri simples comparses en els òrgans de participació creats per l’Ajuntament, per això, també apostem per dotar els consells de districte i els sectorials del dret irrenunciable a ser reconeguts com a òrgans decisoris”.

El Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana ha engegat amb força. Som més de 25 entitats adherides. Cadascuna amb els seus propis objectius, dinàmiques i formes genuïnes de treballar. Hi ha entitats centrades en el moviment veïnal, d’altres resultat de noves experiències, com pot ser el potencial món de les cooperatives, d’altres que defensen noves formes d’entendre l’economia basada en el bé comú, altres que es proposen conscienciar i ser l’alternativa a les grans corporacions del monopoli de les elèctriques, altres que pertanyen al món de l’educació, dels aturats, de la igualtat de gènere, del medi ambient, observatoris de drets humans i socials, de l’auditoria ciutadana, de defesa de la sanitat pública, de la inclusió universal de les persones discapacitades, etc. Una gran diversitat d’àmbits i de lluites que caracteritzen el mosaic de les reivindicacions i drets que encara manquen en aquesta ciutat.

Estem creant un espai per a l’anàlisi, la reflexió, la complicitat, la presa de decisions i per a l’acció conjunta. A l’horitzó, encara de forma abstracte, es dibuixa un futur Parlament Ciutadà. En aquesta travessa que hem iniciat, no bufa el vent a favor nostre. L’ofensiva neoliberal no ha cessat, al contrari, s’incrementa dia a dia, com podem veure amb la postura de Mina-Agbar en el tema de la fi de la concessió del servei de l’aigua. Per això, ara més que mai, després de les experiències viscudes els darrers anys, ens necessitem. Necessitem forjar un present prenyat de col·laboració, de confiança, de lligams a projectes comuns i de noves il·lusions.

El camí, i el seu recorregut, mai havia estat tan clar, però només el podrem albirar a través de la unió, de la confiança mútua i de la força que dóna treballar per uns objectius compartits.
Entre totes i tots, ens en sortirem.

Grup de Suport
Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana (23/5/16)

Related Articles

Deixa un comentari