Crear xarxa popular amb un hort comunitari

1 Comment

Fa temps que els horts urbans han esdevingut una eina interessant per crear comunitat i solidaritat entre les persones. Per aquesta línia ha apostat la Xarxa de Solidaritat Popular de Terrassa amb un dels seus darrers projectes. Així, ahir dijous el col·lectiu va voler presentar en una jornada de portes obertes el que és l’hort comunitari Sembrant Solidaritat, per tal d’obrir-lo al barri i per donar a conèixer al veïnat com està funcionant aquest projecte, que pretén incidir en la cooperació i la interrelació personal com a forma de crear xarxa.

Els promotors de la XSP van explicar a la vintena de persones congregades a l’acte de presentació, que varen sol·licitar a l’Ajuntament la cessió d’un espai per muntar un hort comunitari. El consistori havia posat en marxa la xarxa d’horts comunitaris de Terrassa, i dintre d’aquesta xarxa s’inclou també aquest nou hort. Es tracta d’un espai de quasi 1.000 metres quadrats, molt a prop de l’estació de Renfe Est, junt al carrer Joaquim Vayreda, convertit recentment en una horta ecològica. En aquest espai també hi participa l’Associació La Fuente, amb qui es comparteix la visió d’oferir una proposta de cooperació entre les persones.

hort XSP L’Andrés, de la XSP, explicant com volen teixir i crear xarxa popular entre el veïnat

De fet, l’hort té només tres mesos de vida, però ja es pot observat tota la feina feta i com ha anat creixent. Fins el moment, són 12 parcel·les repartides entre tantes famílies i membres de la XSP, i un altre espai que es conrea de forma col·lectiva. Però ràpidament ja se’ls ha quedat petit, com ens deia el Raül, també membre de la plataforma, per la demanda que hi ha per part de persones del barri; “molta gent que passeja per la zona i ens veu treballant l’hort, ens demana què es pot fer per col·laborar o disposar d’un espai”. També han patit algun problema, com ara algun robatori, o pateixen d’algunes mancances, per exemple no tenim nevera per aquests productes frescos.”

En poques setmanes ja es poden veure clarament els resultats: enciams, tomàquets, albergínies, síndries, pebrots, i altres verdures de temporada, “la producció és totalment ecològica, i tot està fet amb les nostres pròpies mans”, explicava l’Andrés, “volem teixir xarxa per què és així com creem poder popular”. De fet, s’està treballant en crear un rebost solidari, i destinar part de la producció al Rebost de la ciutat per lliurar-la a les famílies més necessitades. “Hem fet molta feina. en el primer any, un hort no dóna totes les seves possibilitats, però podem estar satisfets del que hem fet en pocs mesos”, deia el Fernando, un altre dels participants en el projecte.
hort XSP_2

Related Articles

1 Comment

Deixa un comentari