Creix la xarxa d’observatoris ciutadans municipals, un de nou a Badalona

No Comment

Avui, 28 d’octubre, es fa la presentació oficial d’un nou observatori ciutadà municipal, aquesta vegada a la ciutat de Badalona. L’eina de treball, la web i l’equip de voluntàries estaran a l’AVV de Joaquim Ruyra de la ciutat.

“Entenem que per la quantitat d’habitants que té la ciutat i per la predisposició de col·laboració que ha expressat l’equip de govern, aquest OCM es podria convertir en un referent de la Xarxa d’OCMs ja existents”, afirmen des de l’equip promotor.IMG_3426-1

És per aquest motiu que “volem fer extensiva la difusió de la inauguració no només a OCMs i nodes de la PACD sinó a entitats de tota l’àrea metropolitana que creguin en la nostra tasca i que vulguin contribuir-hi d’alguna manera”.

Des del grup Auditoria Ciutadana del Deute de Badalona, a partir dels elements bàsics que també configuraren la creació de l’OCM Terrassa, conviden totes les entitats i persones de Badalona i rodalies que creguin que “la transparència en la gestió dels diners públics ha de ser el primer pas per retornar les institucions al poble”. Perquè “una gestió transparent i clara de l’ajuntament hauria de permetre a la ciutadania saber en què i per a què es gasten els nostres diners i així evitar amiguismes, corrupteles, clientelismes i altres pràctiques que s’han convertit en hàbits en els nostres consistoris i empreses públiques”.

Amb aquests objectius, des del node municipal badaloní per una auditoria ciutadana del deute, llancen una eina que pot ser molt útil per a tots i totes, especialment les entitats: l’Observatori Ciutadà Municipal (OCM).

L’OCM és una eina virtual que permet veure de forma simplificada els pressupostos, dirigir preguntes a l’ajuntament que es convertiran en instàncies visibles per tothom, fer públiques les nostres inquietuds, fer seguiment de les consultes realitzades per la ciutadania i fer-ne difusió a través de les xarxes socials.

“Tenim clar que l’OCM és una eina potent”, afirmen, “però depèn de totes nosaltres utilitzar-la i treure’n tot el suc”, matisen. És per això que cal ampliar la participació i fer-la més conscient.

No cal insistir molt per entendre la importància de la creació d’aquest observatori en una ciutat com és Badalona, tot sumant-se a una llista prou important, dintre la qual hi és també Terrassa, car amplia la xarxa de teixit social que viu alerta, vigilant i participatiu, creant diària i quotidianament els anticossos per prevenir la corrupció, el robatori, clientelisme i totes les formes d’apropiació privada i particular dels recursos i riquesa social.

Aquestes són aquelles passes o passetes que demostren que el canvi de cicle és una realitat i que camina obrint espais nous per al protagonisme efectiu i real de la ciutadania. Res, però, és garantit, cal ajudar, impulsar i mantenir-se alerta, el que vol dir no parar, continuar creixent i avançant.

Related Articles

Deixa un comentari