El Colectivo Sin Vivienda denuncia que Generalitat i Ajuntament de Terrassa estan descoordinats en matèria d’habitatge

No Comment

La problemàtica amb l’habitatge a la ciutat segueix sent motiu de reivindicació i queixes. En aquesta ocasió, es tracta del Colectivo Sin Vivienda qui manifesta, en un comunicat, la seva preocupació després de reunir-se amb el Departament d’Habitatge de la Generalitat, i amb la regidora d’aquest àmbit de l’Ajuntament de Terrassa (la primera el 19 d’octubre, la segona el dia 22), per concloure que hi ha una gran descoordinació entre ambdues administracions. «Les persones treballadores patim les conseqüències, i no deixen de passar-se la pilota d’un cantó a l’altre», assegura l’entitat.

Pel que fa a aquesta descoordinació, el Colectivo afirma que la Generalitat es comprometia a comprar els mateixos habitatges que l’Ajuntament, però segons la Regidoria d’Habitatge, només disposen de 250.000 € per comprar, el que suposaria, com a molt, 4 o 5 habitatges. «En una ciutat amb 3.000 famílies sol·licitants podrem disposar de 10 habitatges amb els actuals pressupostos si la Generalitat i Ajuntament compleixen amb allò que han dit», conclou el Colectivo.

El Colectivo Sin Vivienda demana expropiacions d’habitatges de bancs, el passat juliol de 2017. Imatge d’arxiu

El Colectivo apunta que a Terrassa n’hi ha més de 4.000 habitatges en mans de bancs, grans tenidors i fons voltors, i a la vegada, més de 3.000 famílies que han sol·licitat un habitatge. La xifra inquietant és que «patim de 2 a 3 desnonaments diaris». Per això, l’entitat demana «més habitatges públics i que s’executin ja les expropiacions temporals d’habitatges buits dels bancs». Asseguren que els bancs estan venent tots els seus habitatges a fons voltors, a preu de saldo, en el que està sent una «macro festa immobiliària», a Catalunya i arreu de l’estat.

«Això és ridícul, sembla que ens estan prenent el pèl», afirmen, ja que la Generalitat diu que disposa de 60 milions per tot Catalunya. Malgrat que sembli molt, amb aquests diners, manifesta el comunicat, només es poden comprar com a molt 1.000 habitatges, «i no han dit si seran en règim d’habitatge social o VPO», matisa el Colectivo: «1.000 habitatges quan hi ha 36 desnonaments diaris, a l’any són més de 9.000, i no contemplen la compra en cas de ser ocupat a no ser que sigui d’extrema vulnerabilitat».

L’Ajuntament no ha fet cap tràmit per fer expropiacions temporals

Pel que fa a les expropiacions temporals, i aprofitant que el Tribunal Constitucional va donar via verda des del passat mes de març per exercir-les, el Colectivo denuncia que l’Ajuntament no ha iniciat cap tràmit per fer efectives les expropiacions temporals, “tot i haver-se compromès amb nosaltres fa uns mesos”. En aquest sentit, apunten que la Generalitat es compromet a pagar la meitat del valor dels habitatges expropiats per fer front a les despeses en cas de ser rehabilitats. Per això, el Colectivo assegura que continuarà amb la campanya per les expropiacions temporals recollint signatures.

Valoren, això si, els ajuts per fer front els lloguers de les famílies amb dificultats: «també n’hi ha alternatives en cas que els bancs no ofereixin una solució dins del mateix municipi i es trobin amb un lloguer just: el 60% a càrrec de la Generalitat i l’altre 40% entre ajuntament”. L’Ajuntament, però, “diu que és inviable, que prefereixen comprar, però si han reconegut que no tenen diners per comprar…. Llavors què fem?», lamenta el Colectivo.

De forma contundent, afirmen que l’Ajuntament «menteix quan ens diuen que no poden posar en taula d’emergència a una família excusant-se en què no els hi deixen, donat que Terrassa és un dels 11 municipis que gestiona la seva taula d’emergència».

Amb aquest panorama de la vulneració dels drets de les persones, El Colectivo Sin Vivienda afirma que intensificà el seu treball, i anuncia «mesures, accions i mobilitzacions buscant un major suport de la ciutadania, per tal que les nostres reivindicacions i necessitats, siguin ateses, dins clar de forma pacífica, però decidida a arribar a on sigui.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari