El moviment veïnal català celebra la seva 33a Assemblea a Lleida amb una crítica unànime a la retallada de les pensions

No Comment
L’assemblea debat sobre la proposta de pensions, presentada per Marea Pensionista. Foto Confavc

Un centenar d’activistes veïnals es reuneixen al Centre Cívic de Balàfia i aprova per unanimitat el Pla de Treball de la CONFAVC pel 2018

Amb una contundent i argumentada crítica a la retallada de les pensions del Govern actual – i posant èmfasi també en el biaix de gènere- el dissabte 17 de març es va celebrar la 33a Assemblea General de les AV de Catalunya, a Lleida, amb la presència d’un centenar d’activistes veïnals que també han aprovat el Pla de Treball del 2018, és a dir, el Full de Ruta que marcarà el treball prioritari de les associacions veïnals des dels barris i federacions sòcies de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

Aquest Pla de Treball aprovat està marcat pels següents eixos de treball:

1) Sanitat: Fer un seguiment del funcionament dels serveis públics, també a través dels espais de participació institucionals on la CONFAVC s’ha incorporat recentment. Igualment està previst iniciar la segona fase del Mapa de Sanitat – https://sanimap.confavc.cat/-  on s’evidencien la incidència de les retallades de la sanitat pública des del 2011.

2) Habitatge: Participació activa a la Plataforma pel Dret a un Habitatge Digne i al Grup de Treball pel Fons Social de l’Habitatge amb la finalitat de pressionar a les administracions i entitats bancàries per aconseguir que cap habitatge resti buit i passi a formar part a un fons públic.

A més, seguir el treball ja iniciat d’explotar i desenvolupar fórmules alternatives al dret a l’habitatge mitjançant projectes propis  i/o en col·laboració amb altres entitats sense ànim de lucre.

3) Defensa dels drets socials de la dignitat de les persones: Suport a les campanyes per a vetllar per les necessitats bàsiques: alimentació, habitatge, contra la pobresa energètica, renda mínim garantida i fiscalitat progressiva. També promoure polítiques actives per a l’ocupació, l’educació com aposta de futur, així com tolerància zero contra la violència acompanyada de polítiques socials i educatives.

4) Migracions: Sinergies i treball amb entitats per a participar activament, des del món veïnal, per desmuntar els rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural.

5) Urbanisme i mobilitat: La connexió dels tramvies per la Diagonal, l’estat de les línies de Rodalies de RENFE i vetllar pel desplegament de la Llei del Finançament del Transport Públic: objectius prioritaris d’enguany.

6) Medi Ambient: La contaminació i la qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana, al Vallès i a Osona, i la millora de la recollida de residus – davant del gran declivi de la recollida selectiva- seran els temes centrals.

7) Economia social i solidària: La constitució d’una cooperativa de lloguer assequible,  a més de la detecció de projectes locals d’economia solidària al territori, i el treball en xarxa i aliances amb altres entitats, són els tres eixos centrals.

El Pla de Treball també inclou l’expansió territorial del projecte A-porta – un programa social innovador basat en l’apoderament del veïnat i de l’assessorament d’un tema porta a porta i que actualment està desplegat a tres barris de Catalunya- i del projecte veïnal Aula Actual, que dóna recursos i coneixements a sectors de la població més vulnerables, com veïns i veïnes a l’atur, adolescents i persones de la tercera edat. Per exemple, formació de persones sense feina; tallers de cultura emprenedora per a joves, o xerrades sobre problemes de salut.

Les pensions, un tema central

Les polítiques governamentals aplicades pel Govern del PP i que estan erosionant el sistema públic de pensions, també han centrat l’assemblea. Primerament amb una Taula Rodona en la qual han participat el professor universitari Ramon Franquesa i l’advocat Miguel Arenas.

Arenas ha detallat els mecanismes pels quals les dones acaben tenint unes pensions de jubilació molt més baixes que els homes, de menys de 450 euros. “Les pensions de 4 milions de persones de menys de 800 euros són inacceptables, en les quals evidentment les dones són majoritàries” ha detallat l’advocat del Col·lectiu Ronda.

Per la seva part Franquesa ha advertit que “les pensions públiques estan essent atacades no només a Catalunya sinó a tot el món, amb l’argument que vivim cada dia més “totalment fals ja que de recursos n’hi ha i molts, el problema és on es destinen”, ha etzibat l’economista i també activista de la Marea Pensionista. “El problema és que volen prendre els recursos a un sector, la població treballadora, per un altre sector de la població: dit d’una altra manera, el què volen les grans empreses és deixar de pagar l’1 de cada 3 euros que van les arques de la Seguretat Social”.

Jordi Giró, president de la Confavc (en primer pla) durant un dels debats. Foto Confavc

Àngel Ros:“El moviment veïnal ha posat les claus de la governança pública”

El tret de sortida de l’assemblea veïnal, que ha reunit 31 associacions veïnals i 11 federacions, l’ha donat el batlle de Lleida, Àngel Ros, qui ha titllat de bon moment el que viu el moviment veïnal avui, amb altres moviments socials “ja que han estat capaços de posar conceptes claus com participació i transparència al centre de la governança municipal”. “Si es va parlar d’un moment de crisi, avui conceptes que són habituals del món municipal són una clara herència del moviment veïnal”, ha destacat l’Alcalde a la vegada que ha recordat que moltes alcaldesses i alcaldes provenen de les associacions veïnals, com ell mateix.

Per la seva part, el president de l’entitat amfitriona, la FAVLleida, Antoni Baró, ha explicat a la taula de clausura  la importància de la Línia Estratègica  en favor de l’Horta de Lleida, amb mesures com una protecció urbanística, una dotació de més  infraestructures, etc, i ha demanat a la CONFAVC que inclogui al seu Pla de Treball aquesta visió del món rural per evitar la seva despoblació.

Jordi Giró, el president de la CONFAVC, ha posat sobre la taula ja des de l’inici les actuacions prioritàries del Pla de Treball; ha titllat “d’imperdonable” el fet que hi hagi persones que estan a la presó per les seves idees” i ha afegit que “Catalunya necessita ja un Govern de la Generalitat”, fent una crítica contundent a l’aplicació de l’article 155 i el buit institucional.

Finalment el president de la FAVSabadell, Manuel Navas, ha anunciat que l’any vinent, en el marc dels 50 anys del moviment veïnal de Sabadell, serà aquesta localitat on s’albergarà la propera assemblea el 2019, enmig d’una tartera d’activitats que divulgaran també a noves generacions el treball històric del moviment veïnal.

Related Articles

Deixa un comentari