El Tribunal Suprem absol la Mònica

No Comment

La Sala Segona Penal del Tribunal Suprem ha acceptat i resolt favorablement el recurs de cassació contra la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona que condemnava a la Mònica per un dels casos en què estan involucrats el Grup d’Intervenció Especial (GIE) de la Policia Municipal de Terrassa.

Recordem que la Mònica és una noia canària, activista dels moviments socials de Terrassa, membre d’Acció Autònoma i del Kasal Okupat i Autogestionat Joan Berney (Kasalet), que va ser detinguda i apallissada per agents del GIE quan sortia del Kasalet el 12 de maig del 2007. Després de l’agressió va denunciar als agents i aquests també la van denunciar a ella per haver-los agredit. Així va començar un procediment que ha durat 7 anys i que semblava que no havia d’acabar mai fins que, entre juliol i octubre del 2013, es va celebrar el judici a l’Audiència Provincial de Barcelona on van ser condemnats un del dos policies agressors i la Mònica.

Aquesta sentència es va recórrer al Tribunal Suprem i el veredicte ha estat l’anul·lació de la resolució de l’Audiència Provincial que condemnava a la Mònica i després una segona sentència on ha declarat la seva ABSOLUCIÓ!!!

Per tant, s’ha assolit un dels objectius de la campanya que era l’absolució total de la Mònica. I és que, tot i ser ella l’agredida, la van acusar dels delictes d’atemptat a l’autoritat i de lesions i li demanaven de 2 a 3 anys de presó. La primera victòria va ser que l’Audiència Provincial no ho va considerar així i la va absoldre d’aquests delictes, encara que la va condemnar per faltes. I la darrera victòria ha estat que al haver passat més de 6 mesos entre determinades fases del procediment les faltes ja havien prescrit, fet que ha motivat l’absolució definitiva. Entenem i valorem aquests fets molt positivament ja que és una mostra que la campanya “Mònica Absolució, GIE Dissolució” ha donat els seus fruits. Però el més important i positiu és que la persona represaliada va tenir la valentia de denunciar als agressors, que la campanya de suport sempre ha estat al seu costat defensant-la i demostrant que si ens toquen a una en toquen a totes, i que ha quedat clar que per molt que ens agredeixin individualment nosaltres respondrem col·lectivament.

Malauradament no podem fer una valoració totalment positiva ja que, primer, l’Audiència Provincial ja va absoldre a un del policies agressors, i ara, el Tribunal Suprem ha absolt a l’altre policia. La seva condemna era un petit pas en el camí cap a la dissolució del GIE, per tant entenem que no hem assolit aquest segon objectiu de la campanya i que encara ens queda molt camí per recórrer. Sabem que aconseguir la dissolució del GIE és una tasca molt difícil, i que l’absolució dels policies per part de dos tribunals diferents demostra com la “justícia” no té cap interès en acabar amb els abusos de poder i la impunitat policial. Però això no ens treurà pas les ganes de seguir lluitant contra la repressió sinó que encara ens anima a fer-ho amb més força.

Tot i que els policies s’hagin escapat de la justícia aquesta vegada, des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa seguirem denunciant al GIE com un cos innecessari, inútil i ineficient, i exigint-ne la seva dissolució degut a la seva prepotència, violència i abús de poder i per la seva tasca de repressió i persecució política.

Abans d’acabar ens agradaria recordar un parell de punts que caldria tenir presents:

– En el transcurs de la campanya, un portaveu de SAT va ser denunciat pel GIE i acusat de desordres públics
arran d’una roda de premsa feta durant una concentració, al 2010 als jutjats de Terrassa, quan els policies agressors de la Mònica van anar a declarar. Actualment està a l’espera de judici.
– El GIE va tornar a intervenir en un acte social a l’Ateneu Candela el maig del 2013 i els mateixos dos policies(153 i 272) que ara han estat absolts van tornar a agredir a diverses persones, vuit de les quals els han denunciat i estan a l’espera d’un nou judici.

Per finalitzar aquest comunicat voldríem, en nom de SAT i d’Acció Autònoma, felicitar a la Mònica per aquesta absolució, després de 7 anys de procés judicial i també agrair a totes les persones i col·lectius que han participat i col·laborat en la campanya de suport perquè és gràcies a totes vosaltres que ho hem aconseguit.

Solidaritat Antirepressiva de Terrassa
Acció Autònoma
Maig 2014

Informació de tota la campanya: http://sat-terrassa.cat/campanyes/gie-dissolucio

Related Articles

Deixa un comentari