Entitats ecologistes exigeixen que es restitueixi el Departament de Medi Ambient

No Comment

Els signants del manifest reclamen polítiques per fer front a l’emergència climàtica a través d’un departament específic de medi ambient a la Generalitat que compti amb prou capacitat i recursos.

Consideren que hi ha hagut a un retrocés ambiental a Catalunya en relació a altres països europeus, i recorden que la llei catalana per la conservació de la natura és de fa 37 anys.


restituir DMA Acció reivindicativa de la federació Ecologistes de Catalunya durant l’acte institucional de celebració del dia mundial del Medi Ambient al Palau de la Generalitat, juny 2018.

Redacció

Moltes veus de sectors socials, ciutadanes i de defensa ambiental han manifestat la urgència de finalitzar l’anomalia que pateix Catalunya des de fa una dècada, com és no disposar d’un Departament de Medi Ambient (DMA) propi, i que en canvi estigui dispersat dins dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura. Ho han fet en un manifest, el qual es pot llegir complet aquí, al qual s’hi han adherit una cinquantena d’entitats, on es destaca que “les polítiques ambientals resten subordinades al desenvolupament urbanístic (sovint especulatiu), les infraestructures de transport, energètiques, de tractament de residus, o d’una gestió dels boscos contrària a la conservació”. Entre les entitats impulsores del manifest hi ha Ecologistes de Catalunya i la vallesana ADENC.

Totes aquestes veus consideren que l’anomalia ha portat a un retrocés ambiental del Catalunya en relació a d’altres països europeus i comunitats autònomes. I que aquesta respon a “una mentalitat obsoleta que ignora els desafiaments globals a què hem de fer front: la crisi climàtica; aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació de la natura; construir un nou model energètic i una economia sostenible, no especulativa ni malbaratadora dels recursos; esborrar les desigualtats; o garantir l’enfortiment democràtic i la participació ciutadana real.”

Indiquen com a exemple paradigmàtic la llei catalana per la conservació de la natura, una llei d’espais naturals que va ser aprovada fa 37 anys (l’any 1985), i que avui “és anacrònica i no serveix per fer front als reptes actuals per a la conservació de la biodiversitat a Catalunya”, afirmen.

En aquest sentit, demanen que es posi en marxa un nou DMA fort en l’estructura del nou govern de la Generalitat, amb capacitat i amb totes les competències no dispersades en diferents departaments, i amb capacitat i recursos per regular l’activitat econòmica i el mercat a favor de la natura.

La Federació Ecologistes de Catalunya i la cinquantena d’entitats que donen suport al manifest, afirmen que han dut aquesta proposta a la consideració de les forces polítiques que estan negociant la formació del Govern. Constaten que s’estan obtenint respostes favorables pel que fa a la recuperació del DMA, tot i que insisteixen en què “cal dotar-lo de totes les competències i no dispersar-les en departaments diferents”, com és el cas de les “referents a la transició energètica i el canvi climàtic per un costat i les de conservació i preservació de la biodiversitat per un altre”.

 

Related Articles

Deixa un comentari