Es commemoren 30 anys de la campanya contra el Quart Cinturó

No Comment

Amb el desig que s’aboleixi definitivament aquest projecte de mobilitat dels anys 60, s’han preparat un seguit d’actes al llarg del mes de maig


Redacció

Va ser el 29 de maig de 1992 quan La Vanguardia es feia ressò que Unió de Pagesos i entitats ecologistes i veïnals del Vallès i del Maresme havien acordat crear una coordinadora per minimitzar l’impacte ecològic derivat del Quart Cinturó.

Aquell embrió quallà en la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC), plataforma de referència que ha aglutinat el moviment opositor a aquella autovia dissenyada a mitjans dels ‘60 en ple «desarrollismo» franquista i que havia d’unir Vilafranca del Penedès i Sant Celoni, tot travessant el terç nord de la plana del Vallès.

Són 30 anys en què la Campanya «s’ha consolidat com a grup de pressió, amb 250 entitats en el seu moment», i que ha combinat accions de mobilització al carrer amb la divulgació, solvència tècnica i jurídica per fer la pressió política. L’objectiu, «defensar una mobilitat sostenible i defensar el patrimoni agro-natural de la plana vallesana», expressà Isidre Soler, un dels impulsors històrics de la campanya, en la roda de premsa de l’ADENC del passat 29 d’abril.

Isidre Soler, de la Campanya Contra el IV Cinturó, en la roda de premsa realitzada per l’ADENC

«El primer objectiu continua sent el de canviar el model de mobilitat actual, ho era el 1992 i encara més ara», expressà Toni Altaió, membre de la campanya, a l’hora que destacà que «el discurs d’emergència climàtica que fan, no sempre s’acompanya per les accions adequades». «Cal un major número d’usuaris en el transport col·lectiu, cal vertebrar aquesta xarxa i que arribi a tot arreu, i que sigui plenament competitiva en temps de viatge», afegí Altaió.

«Cal un major número d’usuaris en el transport col·lectiu, que aquesta xarxa arribi a tot arreu i que sigui competitiva en temps de viatge»

Segons l’activista de l’ADENC, commemorar 30 anys d’existència de la CCQC no deixa de ser preocupant. El Quart Cinturó està construït en part (tram a Abrera i tram a Terrassa, encara inconnexos entre ells). Això sí, el tram de Vilafranca a Abrera ha estat descartat pel Ministerio de Transportes. A més, s’ha aconseguit de nou que l’òrgan ambiental confirmi la caducitat i la pèrdua de validesa del procediment ambiental de l’estudi informatiu del tram Terrassa-Granollers. Però el Ministerio de Transportes encara no ha abandonat definitivament el projecte. La trista realitat és que «encara hi ha administracions públiques que no han integrat en la seva planificació la necessària reconversió d’un model de mobilitat depredador i transformador del territori, dels recursos naturals i energètics limitats».

En tot cas, Altaió reconegué durant la roda de premsa que celebren una resposta recent per part del Ministeri de Transició Ecològica, en què reconeix la caducitat i pèrdua de validesa de l’estudi d’impacte ambiental presentat en el seu moment pel Ministeri de Transports. «Si l’administració torna a fer un nou expedient, recorrerem si cal per via penal qualsevol pas que facin per iniciar un nou expedient», apuntà.

Programa d’actes 30 anys de la CCQC

  • 5 de maig, a les 19.30h al Centre Cultural de Marata (les Franqueses del Vallès), «Afectació al territori i la biodiversitat». Hi intervindran: Sandra Saura, biòloga, professora d’ecologia a la UAB i investigadora del CREAF, Ferran Miralles, biòleg, tècnic de la Generalitat en l’àmbit de l’ordenació del territori i el medi ambient., membres membres de la CCQC. Presenta i modera: Ferran Polo, periodista d’El 9 Nou.
  • 12 de maig, 19h, Casal Pere Quart, Sabadell. Debat sobre mobilitat, energia, canvi climàtic i salut. Intervenen: Joan Buades, Investigador crític en clima i globalització, M. Eulàlia Parés, investigadora CTTC en monitorització qualitat de l’aire. Presenta i modera: Elisabet Carnicé, periodista.
  • Diumenge 15 de maig, coorganitzem a Sentmenat, a partir de les 9:30, amb una caminada pels espais afectats, Plaça de la Vila, 12:00 xerrada, vermut, dinar i concert amb la Portàtil FM.
  • Diumenge 29 de maig. Acte central: El Vallès sense el QC, 30 anys de lluita. D’11 a 114h, bosc de Can Deu, Sabadell. Activitats diverses. Celebració festiva i reivindicativa de la lluita en defensa del territori i d’una altra manera de moure’ns. Amb marxes a peu i en bicicleta, animació: gegants, timbalers, tallers i parades d’entitats, actuacions musicals i parlaments.

 

Related Articles

Deixa un comentari