Es presenta el Consell d’Entitats per fer política i promoure la participació de la ciutadania

No Comment

Per incidir en la vida política, promoure la participació ciutadana i teixir complicitats. Van ser els missatges llançats en la presentació als mitjans del Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa, i que ja compta amb 24 entitats socials i significatives en la reivindicació dels drets bàsics de les persones.


“Som gent que portem ja temps, dècades, treballant a la ciutat; vam ser protagonistes i vam participar activament en el 15M”, explicà el Juan Martínez de GPENAT, i envoltat per representants de les entitats adherides a la plataforma. Tenen com a objectiu “treballar per la regeneració democràtica, que entre d’altres passa per acabar amb la corrupció política, impulsar la transparència, polítiques en favor del bé comú i no servint a interessos privats”.

Hi havia expectació per conèixer la proposta de l’anomenat Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa. Efectivament, el Consell ja porta setmanes interactuant a nivell de ciutat. Fa pocs dies, va posicionar-se en favor de la figura de la Síndica de Greuges, tot denunciant deixadesa per part de l’equip de govern. També va convocar una concentració en favor dels refugiats de guerra i contra l’acord de la UE per fer-los fora d’Europa.

Reivindiquem la nostra participació en política cada dia

La proposta naixia i prenia forma en una primera crida el passat 14 de novembre. L’interès va ser immediat, i de seguida es va apostar “per la creació d’un espai on poder dur a la pràctica un model de participació ciutadana basat en l’acció independent, col·laborativa i intel·ligent.”. Des de llavors s’han mantingut diverses assembles i reunions de treball per debatre i donar forma a aquest nou espai ciutadà.

El que es busca és esdevenir un espai obert a la ciutadania. “Nosaltres parlem de procés d’empoderament ciutadà, amb la intenció de crear espais més amplis de participació, que acabin esdevenint un parlament ciutadà, i que a hores d’ara és un espai indefinit”, deia el Juan.

presentació Consell Entitats Moment de la presentació del Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa, ahir dijous al Casal Cívic de Ca n’Aurell. Foto: MG

No es tracta tant, però, de coordinar les entitats, “sinó de crear complicitats”, ja que l’autonomia de cada entitat en la seva pròpia tasca quotidiana i les seves reivindicacions queda fora de dubte. Es tracta de facilitar que s’emprenguin accions conjuntes en temes que es consideren transversals (com ara són l’aigua, l’educació i la participació), de crear instruments de comunicació i difusió continus entre les associacions, tal com relatà la Dolors Frigola. També és un dels objectius que els posicionaments de les entitats tinguin més presència als mitjans, i més incidència política, entesa també com presència en el ple municipal i les tasques dels grups polítics,

Un altre dels missatges llançats en la presentació pública és el de crear xarxes de complicitats, i de “dur a terme una proposta independent, col·laborativa i intel·ligent”. Per això, insistien els protagonistes, “tenim clar que anem a poc a poc ja que tenim el compromís de fer les coses bé”.

El consell d’entitats pretén mantenir la seva independència de qualsevol grup de poder i també dels partits polítics, per això aquests no poden formar-ne part de l’espai. Es tracta sobretot d’un espai obert i format per les entitats civils i tot aquella persona individual que hi vulgui participar, explicà la Dolors. A més, l’espai promou tot un seguit de valors, com ara el de la Sostenibilitat, Dignitat i Drets Humans, Justícia social, Solidaritat i Democràcia, incloent-hi la perspectiva de gènere en tots els seus àmbits d’incidència”.

La municipalització de l’aigua, àmbit de treball essencial

Un dels eixos de treball és el compromís per la municipalització de l’aigua, que totes les entitats adherides, amb la Taula de l’Aigua al capdavant, defensen obertament. Un altre dels temes d’interès prioritari és el seguiment dels processos de participació ciutadana, a través de l’OCM, una altra de les entitats adherides. Segons explicà la Puri Carmina, de la Comunitat Educativa de Terrassa, els temes relacionats amb la privatització de l’ensenyament i la sanitat pública, la transparència i la qualitat dels serveis públics, són altres aspectes que requeriran de la intervenció i el posicionament del Consell.

En defensa dels drets humans

La FAVT és una de les entitats adherides al Consell. Ramon Clariana, president de la federació d’associacions veïnals, va voler posar l’èmfasi en la defensa dels drets humans i socials de totes les persones, tot recordant que l’ajuntament va signar la Carta Europea dels Drets Humans. “Hem anat veient petits avenços impensables fa uns anys, per primer cop hem participat en una junta de portaveus municipal”.

Fins el moment són 24 les entitats adherides a aquest nou espai, moltes d’elles presents a l’acte d’ahir. Això no treu que s’hi puguin anar incorporant més properament. De fet, hi poden participar en l’espai totes aquelles que treballen per la transformació de la societat. Aquest és el llistat de les entitats participants:

Associació Cultural Malarrassa
Asociación de Inmigrantes sin Fronteras
Associació Espai Democràtic Intercultural (AEDI)
AVV Barri Segle XX
AVV Ca n’Anglada
AVV La Maurina
AVV Sant Pere Nord
Casal de la Dona
Col·lectiu Aturats de més de 50
Comunitat Educativa Terrassa
Cooperativa Som Energia (Grup Local Terrassa)
Economia del Bé Comú de Terrassa
Espai de Defensa dels DDHH i Socials
Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT)
Grup d’Opinió d’Amics de les Arts
Grup per la Protecció dels Espais Naturals de Terrassa (GPENAT)
Iaioflautas Terrassa
Observatori Ciutadà Municipal de Terrassa (OCMT)
Observatori dels Drets Socials de Terrassa (ODST)
Plataforma en Defensa de la Sanitat pública de Terrassa (PDSPT)
Prou Barreres
Taula de l’Aigua
Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de Terrassa (UCFR)
Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa (XES)

Aquí es pot consultar complet el dossier de premsa proporcionat pel Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana.

Correu electrònic: conselltrs@gmail.com
Pàgina a Facebook: Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana
Twitter: @conselltrs

 

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari