Es presenta la Xarxa de Solidaritat Popular de Terrassa

1 Comment

Per anar contra les injustícies, contra els desnonaments, i per al foment d’una xarxa solidària entre les persones. Així ho va dir el seu president, el Francisco Vera, i aquests són els objectius de la Xarxa de Solidaritat Popular de Terrassa. Així es desprén després de la presentació d’aquest col·lectiu, que es va donar, de forma pública, aquest dissabte al matí, en el Centre Cívic Francesc Macià de Sant Pere Nord.

presentació XSPTrs Presentació de la XSP de Terrassa amb Francisco Vera, Lorena Salazar i Joan Mena

La Xarxa de Solidaritat Popular és un col·lectiu d’àmbit estatal (en la web es pot veure els municipis on fins ara hi ha nuclis locals; Terrassa apareix com l’únic de Catalunya). A banda de la presència del president de l’organització local, la taula estava moderada per una altra membre de la XSP, la Lorena Salazar. I també va participar, com a convidat, el diputat al Parlament d’ICV-EUiA Joan Mena, qui va referir-se a la lluita de classes i a l’augment de la desigualtat que s’està donant. Així, l’Estat Espanyol es col·loca en segon lloc d’aquest penós rànquing, només darrera de Letònia. Sens dubte, deia en Joan, es tracta “del resultat de les polítiques neoliberals i d’austeritat que s’estan donant arreu”. I la intenció d’això no és altra que la de “convertir els nostres drets en el seu negoci, ja sigui amb les pensions, la sanitat, l’educació: el capitalisme vol sempre sortir guanyant”, afirmava el diputat. També el convidat va voler fer menció a una pobresa econòmica generalitzada, que té els seus efectes en una triple pobresa energètica, alimentària i habitacional.  Il·lustrava això amb dades prou descriptives: d’entre el col·lectiu de la gent gran, una de cada cinc persones no pot pagar el seu subministrament energètic bàsic. Només a Catalunya hi ha 50.000 nens amb desnutrició, “i això ho amaga CiU, i tampoc no s’hi està posant remei”, deia el ponent. Catalunya lidera el rànking de desnonaments a Espanya, on cada dia es fan fora de les seves llars a 216 famílies. Per la seva banda, augmenta un 13% la venda d’articles de luxe.

Necessitem articular la resistència
I és que la guerra l’estem perdent els de sempre, la classe treballadora, deia en Joan. Per això, va voler destacar que només amb accions de solidaritat del tipus com la xarxa de solidaritat que es presentava, es podria capgirar aquesta situació. No només estan desmuntant tots els drets individuals, sino també els col·lectius: els de les dones i el seu propi cos, els dels homosexuals… En Joan Mena apuntava a que hem d’anar cap a un veritable procés constituent, ja que ells ens han ficat “en un de deconstituent on pretenen carregar-s’ho tot”, i en va posar innumerables exemples d’això: la LOMCE, la nova llei de Seguretat Ciutadana, la reforma de l’administració local, la reforma constitucional per donar prioritat al pagament del deute… Tot i així, hi ha alternatives de resistència, des de la lluita a peu de carrer, ja que la guerra l’anem perdent, va insistir el diputat. I és que amb molt sentit de franquesa, però també amb tristor, ens deia el diputat “que des de l’administració pública només es poden anar posant parxes”. Prou significatiu de la realitat actual que ho digui un representat públic. La recepta per a ell és clara: cal resistència, solidaritat i empoderament de les classes populars. I exemples no en falten, com ara la lluita de la PAH, de Gamonal, de Panrico, o les recentes marxes per la dignitat del 22M.

Des de la XSP de Terrassa, s’estan duent a terme contactes amb altres col·lectius de la ciutat (de partits polítics, associacions de veïns, ONGs, etc.) i persones i professionals a nivell individual; algunes d’elles hi eren presents a l’acte. Estem organitzant-nos com a associació legalment constituida, va recordar Francisco Vera. Hi ha diversos projectes en marxa: un hort urbà gestionat col·lectivament, assessorament a problemàtiques amb l’habitatge, o recollida i reciclatge de roba. També va anunciar una propera reunió amb Serveis Socials de l’Ajuntament. Per sobre de tot, destacava Vera, cal que les famílies s’ajudin entre sí: qui rebi, que n’aporti també, segons les seves possibilitats.

Com a recordatori: l’associació s’està reunint els dimarts a les 19h, per qüestions generals de l’organització, i els dilluns per tractar assumptes vinculats amb l’habitatge. Al local del Carrer Jacint Elías núm. 27, cantonada amb Sant Cosme, al barri de Ca n’Anglada.

Web de la Xarxa de Solidaritat Popular de Terrassa: http://xspterrassa.wordpress.com
Correu de contacte: 
xsp.terrassa@gmail.com
Pàgina de Facebook: Xarxa de Solidaritat Popular Terrassa
Compte de Twitter: @XSP_TRS

 

Related Articles

Deixa un comentari