‘Kaos En La Red’, 15 anys d’informació contrahegemònica, mira endavant: «el millor moment»

No Comment

Kaos en la Red és un mitjà informatiu nascut com a iniciativa d’un grup de joves de Terrassa. Amb el temps, agafà volada internacional i avui és un dels mitjans digitals en castellà més visitats a la xarxa de xarxes. Aquest 2016 completa 15 anys de vida i en aquests dies ha finalitzat amb èxit una campanya de finançament col·lectiu per mantenir i donar impuls al treball i la presència i intervenció a la xarxa i la societat global. Malarrassa ha parlat amb Diana Cordero, coordinadora del grup editor.


Kaosenlared pantalla

-Per a qui no conegui Kaosenlared, ¿podries explicar què és i què significa avui, concretament, ser un “mitjà anticapitalista i web d’informació contrahegemònica”?

Diana: Kaos en la Red és un mitjà d’informació/comunicació que denuncia el sistema capitalista, els seus discursos, les seves lògiques d’extermini, les seves injustícies, la seva repressió. Nasqué fa 15 anys per quedar-se. Per donar veu i treballar amb els moviments socials, la gent que lluita, aquelles persones que no tenen espai per a que la seva veu s’escolti. Kaos en la Red és un mitjà que treballa amb la gent, que és part d’aquesta gent del carrer i part de la lluita per un món millor.

-¿Com és l’estructura, l’equip o equips de treball, i com treballeu: fonts, investigació, redacció, edició i gestió de la web?

-L’estructura de Kaos és assembleària, la gestió de la web la portem un col·lectiu editorial que es troba no només a l’estat espanyol, sinó també en molts països d’Amèrica Llatina. Tenim molta informació provinent dels moviments socials en tots els territoris i ells són les nostres principals fonts d’informació.

-En aquests anys Kaos ha crescut i s’ha desenvolupat des de l’àmbit local en el qual nasqué. ¿Podries dir les fases d’aquest desenvolupament, els canvis i moments clau per entendre el procés?

-Efectivament, no sé si puc precisar exactament les fases, però ha viscut moments qualitativament importants arrel de determinats processos històrics i polítics, no només a l’Estat espanyol sinó d’Amèrica Llatina també. Això va fer que els nostres col·laboradors i col·laboradores es multipliquessin exponencialment, proporcionant ràpid accés a la informació en el lloc dels fets, sense deixar de banda l’anàlisi minuciós de la conjuntura. L’amplitud d’aquestes incorporacions va fer que s’obrissin molts territoris dintre de Kaos i s’ampliés l’espectre ideològic -sempre anticapitalista- però no restringint-se al marxisme leninisme/trotskisme, sinó als moviments socials indígenes, moviments llibertaris, anarquistes, etc., etc…

-Quins han estat els principals obstacles i problemes i com els heu superat?

-El principal obstacle és que sempre les mans són poques per abordar la moltíssima feina diària, que és de dilluns a dilluns i les 24 hores del dia. La manca de recursos econòmics, la impossibilitat de tenir persones alliberades que puguin dedicar més hores encara, fer cobertures d’accions tantes com voldríem, comprar equips de gravació, etc., etc. Altre dels obstacles han estat els atacs, la criminalització per part de les institucions, de grups feixistes que ens han hackeat tantes vegades…

-Esteu fent una segona campanya de finançament col·lectiu o micromecenatge. Vol dir això que no teniu recursos estables i necessiteu mobilitzar la vostra base social i de suport tot sovint?

-Definitivament, no tenim recursos estables. No al menys en la quantitat que ens permeti afrontar les despeses fixes. Per sort, la mobilització ha estat enorme i hem arribat al mínim necessario.

-La mobilització en torn al projecte la veieu com una debilitat o com un exercici necessari d’activisme i militància?

-Prendre la responsabilitat de la continuïtat i permanència dels nostres mitjans forma part del nostre activisme, sens dubte. Hem de mantenir els mitjans que són en definitiva els nostres propis mitjans.

-Des de la perspectiva de més d’una dècada de treball i activisme, quins han estat els canvis polítics i socials més importants i com han afectat Kaos particularment i l’espai d’informació alternativa i contrahegemònica en general?

-Crec que el 15M ha marcat un punt d’inflexió en l’Estar espanyol, li ha donat no només un nou impuls sinó que ha diversificat les lluites. Així mateix, l’aparició dels governs dits del “Socialisme del Segle XXI” en Amèrica Llatina també marca canvis en aquests territoris sense que aquesta apreciació en particular impliqui judici de valor, si van ser positius o negatius. Des de fa anys la multiplicació de moviments socials en l’Estat espanyol i els avenços tecnològics, van generar una immediatesa en la informació que ens ha fet avançar bastant.

-Com veus el futur de Kaos en aquest context?

-Millor que mai! Aquest procés de micromecenatge ha fet que recuperéssim el contacte amb centenars de persones que ens segueixen i amb les que no tenim molt habitualment possibilitats de comunicar-nos i permetre així que expressin opinions, suports; en fi, que si bé fins ara manteníem canals oberts amb la gent, a partir d’ara anirem perfeccionant i ampliant recursos per estar més comunicades. Aquesta és una necessitat. No només per a la gent, sinó per a tot el col·lectiu de Kaosenlared que té molt encara per aportar a les lluites populars.

Miquel Gordillo, Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari