La Marea Pensionista de Terrassa vol conscienciar per la defensa de les pensions públiques

2 Comments

L’agrupació, que forma part de la Marea Pensionista estatal, es va presentar el passat dijous a la ciutat amb l’objectiu de conscienciar sobre aquest problema social i protegir els drets dels jubilats, un col·lectiu de 8 milions i mig de persones a l’Estat Espanyol.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA Moment de la presentació de la Marea Pensionista de Terrassa al Casal Cívic de Ca n’Aurell

Hi ha qüestions en què no s’hi val a badar ja que ens juguem defensar els nostres drets més bàsics. Així pensen els promotors de la Marea Pensionista de Terrassa, un col·lectiu recentment creat que es va presentar en un acte al Casal Cívic de Ca n’Aurell amb un nombrós públic assistent.

La Marea Pensionista és un moviment amb presència en 13 comunitats. A Catalunya existeixen 13 marees locals, després d’afegir-se la de Terrassa. De fet, l’embrió d’aquesta agrupació cal es troba en la tasca de sensibilització, a través de xerrades i accions, que han anat desenvolupant els Iaioflautes al voltant del tema de les pensions.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Isabel Marquès i Domiciano Sandoval.

Per a la presentació egarenca, va ser convidada la Isabel Marquès, l’exsíndica de Greuges local, que mostrà «respecte i valoració per la feina que ha fet la gent gran. Marquès donà la benvinguda a aquest col·lectiu que defensa «les pròpies pensions, les dels fills i les dels seus néts». També recordà Marquès, en referència als atacs que les pensions han rebut els darrers anys en forma de retallades contínues, que «l’anomenada crisi és un problema de gestors, no s’han de retallar els drets humans».

Precisament un dels fundadors de la Marea Pensionista, Domiciano Sandoval, assistí a l’acte a Terrassa per recordar que «per fi els pensionistes s’estan fent escoltar», a l’hora que justificà l’aparició d’aquesta Marea, ja que segons ell, «hi ha un buit per suplir la tasca dels sindicats majoritaris, que no fan absolutament res per les retallades que estem patint el col·lectiu de pensionistes».

Sandoval va fer un repàs de la història recent per posar de relleu aquest atac sistemàtic al sistema públic de pensions. Amb l’antecedent de l’anomenat Pacte de Toledo, quan es va crear la guardiola de les pensions que ja està pràcticament esgotada. «Rajoy diu 2012 que mai no tocaria les pensions; doncs el 30 de novembre del mateix any, treuen una llei que congela les pensions, a més amb efecte retroactiu», es queixà Sandoval. De tota manera, des de la Marea es confia en que després de nombroses demandes per part del Col·lectiu Ronda, en la que s’entén una il·legalitat i un atac als drets assolits, ara hi ha la intenció erma d’arribar al tribunal d’Estrasburg, «a veure si des d’Europa li fan una bufetada al govern espanyol».

«Ens han fet creure que no hi ha diners per pagar pensions, però si el pensionista ja ha pagat per rebre la seva pensió!», es lamentà aquest veterà activista. Tot plegat, «és una gran mentida el que ens vénen a través dels mitjans de comunicació», asseverà. «Això sí, amb els nostres diners que han recaptat no tenen problema per salvar bancs». Sandoval ho té clar: «amb l’excusa de la mal anomenada crisi, s’han fet polítiques per destruir indústries que tenien bons salaris, que va provocar una caiguda dels ingressos al sistema públic de pensions. El sistema laboral que tenim ara és una fàbrica de crear aturats».

Un altre moment destacat citat pel ponent, és quan l’any 2013 «Rajoy ja fica a la mà a la butxaca dels pensionistes, quan es desvincula l’augment de la pensió a l’IPC: doncs ara l’IPC puja al 3%, mentre que els pensionistes perden cada any el 1’75%. Des del 2011 hem perdut un 8%!», deia escandalitzat Sandoval, davant l’assentiment del públic jubilat.

botomalarrassa

El partit socialista també n’és responsable de l’atac a les pensions, donades les polítiques dutes a terme quan aquest hi era al govern, tal com defensa la Marea Pensionista. El 2011, va tenir lloc una reforma del president Zapatero, per la qual es passa «de 15 a 25 per calcular la base reguladora, el que provoca que es redueixi el poder adquisitiu dels nous pensionistes un 10%. A més, augmentar l’edat de jubilació dels 65 als 67 anys afecta als futurs pensionistes».

«No és un problema de diners, sinó polític: «si l’economia creix un 3%, per què no pugen els serveis socials?», afirmava contundent Sandoval, per qui l’estratègia ja està definida: entre d’altres hi ha la intenció de forçar a que s’obrin plans de pensions privats amb els bancs, també des de les mateixes empreses. Entre les intervencions dels assistents, hi havia consens en què “no volem ser moneda de canvi ni de xantatge dels partits de torn quan arriben eleccions”. Actualment existeixen més de 8 milions i mig de pensionistes a tot l’Estat.

«El nostre objectiu és explicar a la ciutadania el que està passant amb les pensions. Volem créixer per reivindicar els drets que ens estan traient, per això volem conscienciar fent xerrades i participant allà on ens cridin», repetí Sandoval i també Manel Tórtola Tete Tato, uns dels promotors de la nova Marea Pensionista de Terrassa. Precisament Tete Tato recordà que la lluita en aquesta qüestió no ha de recaure en un sol grup, i demanà col·laboració d’altres entitats socials de la ciutat en la defensa d’unes pensions dignes.

La trobada també serví per anunciar el 4rt aniversari de la Marea Pensionista, que se celebrarà l’1 d’abril amb un esdeveniment obert a les Cotxeres de Sants a Barcelona.

Miquel Gordillo

Related Articles

2 Comments

  1. Joan Moreno

    M’he assabentat que dissabte dia 17 hi ha organitzada a Barcelona una Marea.
    Hi ha alguna cosa prevista a Terrassa?

  2. Jordi Navarro i uns quants mes

    Com podem contectar amb vosaltres ? Volem col-laborar gràcies

Deixa un comentari