La Terrassa Cooperativa torna aquest novembre per afiançar l’Economia Social i Solidària

No Comment

Avui s’ha posat en marxa la Terrassa Cooperativa, esdeveniment clau a la ciutat de foment i mostra de l’Economia Social i Solidària.

Un total de 35 activitats culminaran amb la Fira de dissabte 19 de novembre, que enguany se celebra al Mercat de Sant Pere.


Un any més, la participació dels agents econòmics i socials de la ciutat vinculats a l’Economia Social i Solidària (ESS) ha estat clau per organitzar la 8a Terrassa Cooperativa. De la mà del Servei d’Emprenedoria i Economia Social de l’Ajuntament de Terrassa, un total de 84 empreses i entitats, i 16 serveis municipals (que fan un total de 100 col·laboradores) porten una nova edició amb 35 activitats del 2 al 30 de novembre, sota el lema de «Terrassa, ciutat cooperativa». D’aquesta forma, l’edició d’enguany redueix lleugerament el nombre d’activitats programades.

Com cada any, una de les activitats més destacades de la Terrassa Cooperativa és la Fira de l’Economia Social i Solidària, que enguany celebra la 7a edició i presenta un canvi d’ubicació: es farà durant el matí del 19 de novembre al voltant del Mercat de Sant Pere, el que s’interpreta com una forma d’apropar l’ESS als barris.

Als més de 50 estands dels últims anys se sumaran dos nous espais: la zona Km0, en què hi haurà algunes productores i elaboradores de la Terrassa Gastronòmica; i un espai que sota el nom de «Converteix-te a l’ESS», s’oferirà a la ciutadania la possibilitat de fer el canvi in situ a cooperatives sense ànim de lucre que són proveïdores de serveis essencials.

Sobirania alimentària, mobilitat sostenible i crisi energètica

El programa d’activitats d’enguany es divideix en 6 temàtiques que donen resposta a les necessitats diàries de la ciutadania: l’ESS que habitem i ens mou; que mengem i vestim; que cuida; que fa cultura; que dona serveis; i que transforma. I en paral·lel, hi haurà activitats educatives i activitats professionals. Entre les novetats més destacades d’aquesta edició, hi haurà una desfilada de
tèxtil responsable, el diumenge 27 al Museu del Tèxtil. 

També hi haurà activitats per apropar la pagesia a la ciutadania i promoure la sobirania alimentària. En aquesta línia, el Cinema Catalunya acollirà un cinefòrum al voltant de la pel·lícula catalana que es troba camí dels Òscars: «Alcarràs», amb debat posterior amb pagesos i productors de la zona. La tarda del 3 de novembre es dedicarà als horts urbans: primer amb un taller pràctic per aprendre a fer compostatge, i després amb una jornada d’intercanvi d’experiències de les persones que impulsen horts a la ciutat, tan expertes com novelles, i obert a la ciutadania interessada.

En relació a la mobilitat sostenible, els dilluns de novembre les empreses i entitats de ciclologística i de promoció de la bicicleta organitzaran una prova pilot de bicibús: una innovadora manera d’anar a l’escola segura, saludable i sostenible. En concret, els infants aniran de casa a l’escola amb bicicleta, i ho fan en grup. 

Davant la crisi energètica i immobiliària, s’organitzaran dues taules rodones: una sobre Comunitats energètiques, una forma d’organització que permet autoproduir i consumir energia verda de manera col·lectiva amb el veïnat; i una segona sobre com integrar la sostenibilitat als projectes d’habitatge cooperatiu.

Exposicions i activitats per a joves

Pel que fa a activitats per a tota la família, el Teatre Alegria obrirà les seves portes per explicar la història de la Rigoberta i la seva àvia. Es tracta d’una activitat en què les famílies podran reflexionar, mitjançant el teatre, de la importància de cuidar la natura i l’impacte de l’ésser humà. També per totes les edats, entitats de la ciutat s’han organitzat per explicar contes relacionats amb l’economia social i els seus valors el proper 11 de novembre a les 17.30 h.

Per apropar més el missatge de l’ESS als joves,  s’ha creat el podcast de Greenbeat, nascut l’any passat durant la Terrassa Cooperativa, el qual dedicarà un programa especial. Pel que fa a tallers educatius, se’n faran per treballar l’economia social mitjançant el Tik Tok, des del rap i la rima o amb un escape room, entre d’altres. Les activitats culminaran amb una Jornada d’intercooperació entre els centres del Conveni Educatiu per l’ESS.

La programació d’aquesta edició també inclou diverses exposicions. A la Biblioteca Central s’hi organitzarà una mostra de llibres, i també una exposició sobre comerç just, economia social i solidària i finances ètiques. I al Centre Cívic Montserrat Roig, s’hi trobarà l’exposició «Dones del Comerç Just».

Activitats per professionals

Enguany també s’ha programat activitats adreçades a empreses de l’economia social o que hi estan interessades. En concret, es durà a terme un networking de dones emprenedores per promoure nous vincles a la ciutat, una formació per aprendre a crear una campanya de micromecenatge, una altra formació sobre la gestió del temps com una eina de cures i una taula rodona per parlar de finançament cooperatiu.

Entre altres activitats destacades, les promotores de la moneda social La Mola organitzen un taller per fer divulgació d’una altra manera d’entendre la moneda, amb perspectiva local i social. De l’altra, el barri de Sant Pere acollirà un escape room presencial amb la finalitat de generar vincles comunitaris.

Podeu consultar la resta d’activitats al lloc web www.terrassacooperativa.cat

 

Deixa un comentari