Només 40 anys de reconeixement d’igualtat legal de les dones

No Comment
dona 2 Laura Vicente i Rosa Maria Fernández

La memòria, de vegades, se’ns queda curta. De fet, n’hi ha coses que semblen increïbles. Per exemple, que les dones en aquest país només tenen estatus legal d’igualtat com a ciutadanes fa només que 40 anys, o sigui des del 1978. El que vol dir que amb un breu parèntesi, durant la II República espanyola, en que van gaudir de drets històricament inèdits, fins i tot en relació al context europeu, sempre havien estat persones de segona classe o categoria, irresponsables, eternes menors d’edat.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, la historiadora Laura Vicente va fer una xerrada a la sala d’actes dels Amics de les Arts, el passat 7 de març, sobre Teresa Claramunt i Teresa Mañé, precursores de la lluita feminista al nostre país i a l’Estat espanyol i, específicament de la lluita i organització de les dones anarquistes. Un pensament i propostes organitzatives que més tard donarien vida a l’organització ‘Mujeres Libres’.

A la presentació de l’acte, Rosa Maria Fernández, militant feminista i exregidora responsable de polítiques d’Igualtat al consistori terrassenc, va recordar que el document considerat com a el primer manifest feminista, dit Declaració de Sentiments o Declaració de Seneca Falls, resolució de la primera convenció de dones realitzada als Estats Units, va ser publicat el mateix 1848 en que un altre manifest, el comunista de Marx i Engels, malauradament amb molt menys difusió i sense que fins avui sigui un document massa conegut.

Related Articles

Deixa un comentari