[OCM] “Parlem clar: les auditories ciutadanes les fa la ciutadania no els ajuntaments”

No Comment

Des de l’OCMTerrassa trobem totalment desafortunat l’article que apareix al darrer Visquem Terrassa titulat “L’Ajuntament farà una auditoria ciutadana del deute municipal”. S’entén que si una auditoria és “ciutadana” l’ha de fer la ciutadania i no l’Ajuntament. Una altra cosa ben diferent és que des del Consistori es facilitin tots els mitjans perquè aquesta auditoria es pugui fer. Però cal tenir ben clar que una auditoria “ciutadana” dels comptes públics municipals tracta aspectes que afecten a les institucions municipals i que l’Ajuntament no en pot ser jutge i part a la vegada.

Són diverses les ciutats de Catalunya i de l’Estat espanyol on els Observatoris Ciutadans Municipals, que formen part de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), estan iniciant processos d’auditoria ciutadana. Tot i que l’adjectiu de “Municipal” pugui portar a confusions, els Observatoris Ciutadans Municipals no tenen res a veure amb les institucions de govern municipals. El terme “Municipi o Municipal” fa referència a un concepte més ampli que el del govern local o Ajuntament. I, seguint aquest raonament, l’Ajuntament és la institució local que té per funció el govern i l’administració dels interessos de la ciutadania d’un municipi, però no és la ciutadania del municipi. No confonguem els termes, si us plau. Una cosa són les institucions municipals i un altra les plataformes ciutadanes o moviments socials.

Els OCMs neixen des de la ciutadania i amb l’objectiu d’empoderar-la i no pertanyen a cap institució municipal. Són un agent polític sí, però estan desvinculats de les sigles dels partits polítics.

Des de l’OCM Terrassa no volem que l’Ajuntament instrumentalitzi la feina de l’OCM ni de cap plataforma ciutadana. Si tenim clar que l’objectiu final és aconseguir una Terrassa molt més transparent i construïda per a tots i totes, és important que tothom tingui clar el seu lloc. I és clar que aquest tipus de titulars no ajuden gens.

Finalment, emplacem a l’Ajuntament a convocar una reunió amb l’equip de Govern, representants de tots els grups polítics amb representació en el Consistori i l’OCMTerrassa per parlar del disseny i implementació de l’auditoria ciutadana a la nostra ciutat.

OCMT (Observatori Ciutadà Municipal de Terrassa)

Related Articles

Deixa un comentari