Teixidors a la III Fira d’Economia Solidària de Catalunya

No Comment

“Això és com si li demanessis a un català per què parla català”, així respon en Joan Ruiz,

Joan Ruiz, fundador de la cooperativa Teixidors. (Foto: PV) Joan Ruiz, fundador de la cooperativa Teixidors. (Foto: PV)

un dels fundadors de la cooperativa Teixidors, quan li demanes del perquè de la participació de la cooperativa a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (http://www.firaesc.org/), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària-XES, que aquest proper cap de setmana celebrarà la seva tercera edició.

“És una cosa connatural als nostres objectius, forma d’organització i sentir com a grup”, subratlla aquest enginyer que ha dedicat quasi tota la seva vida professional als projectes cooperatius i socials en el ram del tèxtil, a Cabra (Córdoba) a principis dels 80 i ja, de seguida, a partir del 83, a Teixidors, un projecte amb vocació social la qual finalitat és aconseguir la integració social i la independència econòmica de persones amb dificultats d’aprenentatge, més de 40 actualment.

Teixidors participa en unes quantes fires, també a l’estranger, per exposar i vendre les teles artesanals, “però són poques les fires a les quals podem anar així”. Teixidors porta una mostra viva de l’activitat que realitzen. Durant els dies 25 i 26 d’octubre, a la antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, al barceloní barri de Sant Andreu, treballadors de la cooperativa es tornaran per fer anar un teler manual dels que utilitzen quotidianament per la seva feina.

Serà aquesta una forma de “comunicar teixint”, emfasitza en Joan, que ha sigut director general de Teixidors durant dècades i ara ja es troba en situació de jubilació parcial, tot continuant a treballar a la fàbrica del carrer Mas Adei, molt a prop de l’Estació del Nord. Un moment de fer publicitat del projecte i també dels productes, en un ambient de relació estreta i còmplice, tant pel que fa als objectius com a les formes.

Serà també l’espai més escaient per a presentar i fer difusió de l’emissió de deute que la cooperativa acaba de fer, un deute cooperatiu (http://malarrassa.cat/2014/10/13/teixidors-convida-a-invertir-els-estalvis-en-economia-social-per-ajudar-a-teixir-benestar/) amb títols “participatius”. Més enllà d’una proposta per finançar les necessitats de la cooperativa, aquesta emissió de deute pot ser un model a replicar, potser com altres que han anat guanyant espai amb el nom de microfinançaments o finançaments solidaris. “Necessitem”, en definitiva, “reduir la dependència dels bancs comercials”, afirma en Joan Ruiz, i “fer-ho a partir de les nostres pròpies xarxes cooperatives i col·laboratives”.

D’altra banda, l’economia cooperativa respon més i millor a les exigències del desenvolupament social i econòmic, doncs planteja formes de fer més en sintonia amb el nivell i el caràcter de socialització de la vida econòmica i social en el seu conjunt que hom ha assolit.

Related Articles

Deixa un comentari