Terrassa, al front municipalista de ciutats refugi

No Comment

Barcelona i dotze municipis catalans que acullen refugiats posen en marxa un espai de coordinació i suport mutu per compartir estratègies i dubtes al voltant de l’acollida dels refugiats.

Els municipis, entre els quals s’inclouen Terrassa i Sabadell, es reuniran periòdicament per a millorar l’atenció als refugiats i optimitzar la gestió de les 500 places d’acollida que el Govern central ha obert fins al moment en territori català.

La iniciativa sorgeix d’una reunió celebrada el 7 de març a l’Ajuntament de Barcelona on ja es van posar de manifest les deficiències del pla estatal d’acollida. Alguns dels responsables municipals presents a la trobada van expressar que «els municipis ens sentim sols» i que l’opacitat del Govern central amb el tema dels refugiats és tal que ni tan sols es comuniquen l’obertura de les places d’acollida de manera que els municipis se n’assabenten pels mitjans de comunicació. A més, molts municipis no saben quines són les prestacions ni el funcionament del pla estatal i això «els impedeix avançar-se i preveure quines seran les necessitats dels refugiats a mitjà i llarg termini».

Algunes de les problemàtiques que estan trobant els responsables de l’acollida a les ciutats són l’escassetat de tècnics municipals disponibles, la dificultat d’inserció en el mercat laboral de les persones refugiades, la manca d’habitatges públics i les dificultats d’accés a lloguers privats. A municipis com Sant Feliu de Llobregat ja s’ha detectat molta resistència dels propietaris i immobiliàries a llogar pisos a persones estrangeres però, amb tot, es vol evitar l’obertura d’albergs o edificis específics per a refugiats perquè preval la voluntat de donar als nouvinguts una arribada a la ciutat el més normalitzada possible.

Precisament aquest és un dels temes que es planteja en aquest nou front municipalista que és ben conscient de la necessitat de fer una campanya de sensibilització que normalitzi la presència dels refugiats a les nostres ciutats abans no s’estengui la percepció entre la població ja resident que es competeix pels recursos.

 

cimera-municipalista-refugiats-nausica-2-1024x699

Related Articles

Deixa un comentari