Plataforma per un nou model energètic és el nom d’una recentment creada xarxa d’entitats, entre les quals Som Energia, Salvados o Greenpeace, mitjançant la qual es vol lluitar per un nou model de generació i distribució d’energia. “No és cap utopia. Ben al contrari”, afirmà en Joan Martínez el passat dijous 24 d’octubre durant la presentació d’aquesta plataforma al local de l’Ateneu Candela.
Des de la Plataforma creuen que s’ha de frenar la “irracionalitat de les normatives que ataquen directament el desenvolupament d’energies renovables i que, a més, no es dirigeixen cap a una cultura energètica que fomenti l’estalvi, l’eficiència i la racionalitat”. Així mateix, consideren que és molt important “trencar la barrera informativa imposada pels mitjans de comunicació en mans del lobby energètic convencional” que han aconseguit que la gent pensi que les energies renovables són cares i ineficients.
I en què basen les esperances o il·lusions que podran convèncer gent suficient i que poden obligar a canviar les polítiques governamentals en aquest terreny? Doncs, molt senzill, “perquè avui ja és més barat el model que proposem”. Per exemple, un panel fotovoltaic que al 2008 costava 815 euros ara costa només que 115 euros. Moltes de les tècniques i dispositius d’estalvi i eficiència permeten recuperar la inversió en pocs anys de vida útil. I tot això mentre que els combustibles fòssils s’esgoten i cada vegada necessiten tècniques més sofisticades i cares per arribar a jaciments quasi inaccessibles.
“Un clar exemple”, informen, “és Alemanya: En moltes ciutats han sorgit iniciatives populars a petita escala de cooperatives de producció energètica. Moltes d’aquestes han tingut una bona acceptació i algunes s’han convertit en organitzacions importants i modèliques, amb milers de socis i milions d’euros de facturació”. Doncs sí, no per casualitat, estan creixent i molt totes les organitzacions dedicades al tema. També a Terrassa. Al mateix Ateneu es pot trobar informació.
Deixa un comentari