Accions espontànies de grups feministes i concentració i 3 dies de dol convocades per la Taula de Feminicidi i l’Ajuntament

No Comment
Assistents a la vetllada feminista contra el nou assassinat masclista a Terrassa.

 

Davant del nou assassinat masclista comès ahir 24 de juliol a Terrassa i convocada per alguns grups feministes, entre els quals Rudes Rebels i Vaga8Mterrassa, un grup de dones protagonitzà una #VetlladaFeminista durant la nit del 24 al 25 de juliol, al Raval de Montserrat, perquè «la ràbia no ens deixa dormir», van declarar.

L’acció es va decidir durant una assemblea «no mixta» celebrada el vespre del 24 al mateix Raval, durant la qual es plantejà la necessitat de trobar formes de «resposta contra el feminicidi» que vagin més enllà de la concentració i declaracions de costum, tot exigint compromís real i concret de les institucions públiques, així com d’organitzacions, entitats i totes les persones.

Com deia l’Amaia Txabarri en un article publicat ahir en aquest mateix mitjà: «Ens estan assassinant i l’única cosa que fem és normalitzar que ens matin. Ens acostumem a sentir que una altra dona ha estat assassinada per la violència masclista. Els protocols, els horaris de servei a la dona, els recursos i la quantitat de treballadores són insuficients. Estem veient dia rere dia com això que estic dient és la nostra realitat».

Consideren que «les polítiques de gènere actuals no incideixen en l’estructura desigual del patriarcat capitalista, només serveixen per pal·liar les conseqüències. No s’està treballant per revertir les desigualtats, només s’orienten a curar alguns efectes del patriarcat i, per tant, no van a l’arrel del problema. A més a més, aquesta feina d’eradicació de la desigualtat i la violència cap a la dona s’hauria de fer de manera transversal des de totes les regidories de la ciutat. Les polítiques públiques no són neutres al gènere, sinó que s’han construït de manera androcèntrica».

Per això, interpel·len: «Ajuntament de Terrassa, per quan unes polítiques que assegurin la seguretat íntegra i la vida de les dones de Terrassa? Ens volem vives, tranquil·les, sense amenaces, sense haver de triar entre denunciar o morir. Sense haver de triar que ens estigmatitzin per explicar què ens han fet. Sense por d’explicar què ens passa perquè no hi ha protocols que ens donin seguretat a les amenaces que rebem si denunciem. Es necessita un replantejament urgent de l’actuació municipal, institucional i de seguretat».

Ahir també, es va reunir la Taula de Feminicidi, que va convocar la ciutadania a un minut de silenci, avui 25 de juliol, a les 13 h, al Raval de Montserrat i davant les seus de districte. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, decretà, així mateix, tres dies de dol oficial a la ciutat, en aplicació del Protocol de Dol en cas de feminicidi i altres assassinats per violència masclista a la ciutat de Terrassa.

El Protocol de Dol

Vetllada feminista contra el feminicidi davant l’Ajuntament, on també hi havia les banderes de dol.

El Protocol de Dol en cas de feminicidi i altres assassinats per violència masclista a la ciutat de Terrassa el va aprovar per unanimitat al Ple municipal l’octubre del 2018 El document recull els circuits de comunicació i presa de decisions per establir les actuacions, funcions i responsabilitats en la intervenció a realitzar, així com les mesures d’atenció a les persones de l’entorn de la víctima i les mesures de rebuig i dol.

En senyal de dol, durant 24 hores les banderes del balcó de l’Ajuntament onegen a mig pal i s’ha penjat un llaç lila i un llaç negre als pals de davant la seu consistorial, mentre que a les seus de districte es posaran pancartes amb el text “Terrassa de dol per violència patriarcal. Ni una més” i crespons negres; i aquesta nit les façanes de les seus de districte romandran il·luminades per donar visibilitat a les pancartes. A més, s’il·luminarà el monument a la Dona durant tres dies.

Els crespons, banderes i altres símbols s’estendran per tot l’espai públic per donar la màxima visibilitat al rebuig institucional i social. Així, es facilitarà a les entitats, comerços, fàbriques, oficines i altres instal·lacions de la ciutat cartells amb crespons negres i el text “Terrassa de dol per violència patriarcal. Ni una més”; així com bàners amb la versió digital del cartell per tal que els publiquin als seus llocs web i xarxes socials. També es posaran als autobusos urbans banderes de Terrassa amb crespó negre.

El protocol recull altres accions de rebuig i dol com ara elaborar una declaració institucional al proper Ple o demanar als mitjans de comunicació de la ciutat que publiquin a les seves capçaleres crespons negres i el text “Terrassa de dol per violència patriarcal. Ni una més”. D’altra banda, el protocol inclou també un conjunt de mesures de suport psicosocial a les famílies i a l’entorn més proper de la víctima.

Trobareu el Protocol de Dol a https://www.terrassa.cat/protocol-de-dol-feminicidi

Related Articles

Deixa un comentari