Accions reals per garantir els drets d’habitatge i contra la pobresa, exigeix la PAH

No Comment

La PAH Terrassa fa públic un comunicat en el qual exigeix als ajuntaments que garanteixin els drets que, a més de ser drets, van ser aprovats per llei, la 24/2015 al Parlament de Catalunya, tot anunciant mobilitzacions.

Exigim al món local que garanteixi amb accions reals els drets que la Llei 24/2015 protegeix!!

Les PAHs exigiran aquesta setmana a tots els Ajuntaments que apliquin la “Proposta d’Actuacions urgents i coordinades pel dret a l’habitatge i els subministraments”

Desprès d’una activa campanya de defensa de la Llei 24/2015 al carrer, al Parlament i al Congrés per part del Grup Promotor i les PAHs de tot l’estat, el 29 d’abril el Govern en funcions del Mariano Rajoy va posar finalment un recurs en contra al Tribunal Constitucional, demanant-ne a més la suspensió. El dia 3 de maig, el Grup Promotor de la ILP Habitatge-Llei 24/2015 va assistir a la Cimera convocada pel President Puigdemont, amb un full de ruta inicial per evitar un retrocés en els drets que la Llei protegeix, el qual vam compartir i defensar davant tots els assistents.

Les manifestants demanen número a les oficines de l'Ajuntament. Foto PV Manifestació de la PAH a les dependències municipals de plaça Didó. Foto PV

De la Cimera es va sortir amb el compromís de crear un grup de treball per generar una nova eina legislativa que doni resposta a la desprotecció del dret a l’habitatge que el recurs del PP suposa: una proposta que recollia el nostre full de ruta. Però tot i l’espacial interès que va mostrar el mon municipal, no es va concretar la nostra proposta de crear una comissió de treball formada per la Generalitat, els Ajuntaments i el Grup Promotor amb l’objectiu d’activar des de ja les mesures d’urgència per cobrir el buit dels articles impugnats mentre no es creen els instruments per substituir-los.

Estem parlant de mesures com posar multes als habitatges buits bancs, ajudes per evitar desnonaments etc. així com la part de pobresa energètica no aplicada durant els 9 mesos de vigència de la norma, com signatura urgent de convenis; totes elles recollides al full de ruta.

La impugnació de la part més important referent a dret a l’habitatge de la Llei 24/2015 es traduirà en un imminent nou pic de desnonaments, així que, de manera prioritària l’Administració Pública (Generalitat i Ajuntaments) haurà de garantir el reallotjament adequat de moltes famílies i això significa resoldre ja la necessitat imperiosa de mobilitzar habitatge buit.

Per altra banda, l’articulat referent a pobresa energètica no ha estat impugnat, fet que obliga a sancionar per impedir els talls i a establir els convenis per a que les empreses subministradores assumeixin responsabilitats sense mes dilacions.

Si la voluntat d’actuar amb urgència mostrada pel món municipal en les darreres setmanes és real, el que cal és coordinar accions i calendaritzar-les per fer realitat l’objectiu de no retrocedir en la protecció del dret a l’habitatge, complint així amb el compromís públic i notori que aquestes administracions han assumit enfront la ciutadania.

Per això la setmana passada vam fer pública la “Proposta d’Actuacions urgents i coordinades pel dret a l’habitatge i els subministraments”, un document que recull les accions que els Ajuntaments han d’aplicar de forma coordinada, amb urgència i de forma prioritària per assegurar que el dret a l’habitatge segueixi garantint-se sense cap escletxa. Totes les PAHs de Catalunya la presentaran als seus Ajuntaments entre el 16 i el 25 de maig, exigint sense mitges tintes el compliment d’aquestes accions i el seu calendari.

La PAH de Terrassa es reunirà demà dimarts 24 de Maig al migdia amb l’Ajuntament de Terrassa per exigir-li que es sumi a aquest full de ruta i que l’apliqui immediatament. Alhora, avui mateix s’ha enviat el document de mesures urgents a tots els grups amb representació al Ple Municipal.

Com a prova de foc del compromís real del món local amb aquestes mesures, el proper dimecres 25 de Maig el Grup Promotor convocarà als 12 municipis amb més població de Catalunya per a què expliquin públicament com estan aplicant les actuacions que les PAHs els hem fet arribar aquesta setmana. En aquesta trobada a Barcelona organitzada pel Grup Promotor de la ILP Habitatge-Llei 24/2015, hi participarà també l’Ajuntament de Terrassa, el qual ja ens ha confirmat la seva assistència. També hi participarà un representant de la PAH de Terrassa, assegurant, tant en la

trobada prèvia amb el nostre Ajuntament com en base als compromisos que s’assumeixin el dimecres amb el Grup Promotor, que a la ciutat de Terrassa es prenen totes les mesures possibles per tal d’aconseguir que no es doni ni un retrocés en la protecció de drets que marca la Llei 24/2015.

És un bona notícia que el món municipal hagi alçat la veu contra el recurs del PP a la Llei 24/2015, però hagués estat millor aplicar la Llei amb la contundència necessària abans del recurs I, front la situació actual, aplicant amb la màxima contundència possible les mesures urgents que planteja el Grup Promotor de la Llei, per tal d’aturar el pic de desnonaments que pot comportar el recurs, així com els talls de subministres bàsics, que continuen sense aturar-se.

Ho vam deixar molt clar el dia de la cimera, i ho seguim tenint clar avui: volem acció i no paraules! Exigim dret a l’habitatge digne!

PAH de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari