Al·legacions de la FAVT a la proposta de Reglament de Participació

No Comment

La Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa fa públiques avui, dilluns 30 de maig, les al·legacions que presenta a la proposta de nou reglament de participació ciutadana elaborada per l’equip de govern municipal.

Tot i criticar de forma dura la gestió de l’anterior govern: «Lamentablement l’Ajuntament de Terrassa no va ser capaç de consensuar entre els grups polítics un text per al nou reglament i es va arribar a les eleccions municipals del passat any sense que aquest s’hagués aprovat. I després de les eleccions van passar mesos sense que es fes res sobre aquest tema fins a arribar, al novembre de 2015, a una indesitjable situació, la Constitució dels Consells de districte, d’acord amb el vell i ineficaç reglament i sense que s’hagués poguts aprovar el nou reglament.

En aquest moment la FAVT vàrem proposar a les associacions de veïns federades que no participessin en els Consells de districte i decidirem no assistir als altres òrgans de participació fins que no estigués aprovat el nou reglament o en defecte d’això fins que hi hagués un compromís municipal de portar-lo a aprovació en un marge de pocs mesos».

La Federació considera que ara, finalment, després que el passat mes de març s’aprovà la proposta de reglament i està ara en «exposició pública», calia avaluar el text. Hom el pot llegir en el document Al legacions FAVT al reglament participació. En tot cas, la FAVT avança que «hi ha aspectes clau que no estan ben resolts, especialment el com millorar la participació de les entitats i dels ciutadans, sense que la participació d’aquests a títol individual, desvirtuï i afebleixi la participació de les entitats».

AL·LEGACIONS FAVT AL NOU REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

La Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) amb CIF G58783879 presenta les següents Al·legacions al nou Reglament de Participació Ciutadana, aprovat pel Ple Municipal de l’Ajuntament de Terrassa en data 31 de març de 2016 i que es troba en període d’exposició pública fins al 31 de maig de 2016.

VALORACIONS GENERALS: Des de la FAVT considerem que la necessitat d’aconseguir una adequada participació de les entitats i els ciutadans de Terrassa en la gestió dels assumptes públics és un element fonamental per al desenvolupament i el bon govern de la nostra ciutat.

Per aquest motiu, des de sempre, hem dedicat temps i esforços a ser actius en els òrgans de participació municipals, en els que el funcionament es regeix per un Reglament de Participació, en el que l’última modificació es va produir en 1994, i ha anat quedant obsolet frustrant les expectatives de diverses entitats que, al llarg dels anys, han deixat d’estar en diversos d’aquests òrgans de participació. Per això, quan en 2013, l’Ajuntament de Terrassa va engegar l’any 2013, un procés participatiu per renovar el vell reglament vam estar, en totes les sessions organitzades pel mateix Ajuntament, a més d’organitzar, a principis de 2014, tres Jornades dedicades a la Participació i obertes a tothom per debatre i recollir Propostes per a la seva inclusió en el nou reglament. El fruit de tot aquest treball va ser la redacció d’un document titulat “Esmenes de la FAVT a l’Esborrany del nou reglament de participació Ciutadana” i la seva entrada en el registre municipal al juny de 2014.

Lamentablement l’Ajuntament de Terrassa no va ser capaç de consensuar entre els grups polítics un text per al nou reglament i es va arribar a les eleccions municipals del passat any sense que aquest s’hagués aprovat. I després de les eleccions van passar mesos sense que es fes res sobre aquest tema fins a arribar, al novembre de 2015, a una indesitjable situació, la Constitució dels Consells de districte, d’acord amb el vell i ineficaç reglament i sense que s’hagués poguts aprovar el nou reglament.

En aquest moment la FAVT vàrem proposar a les associacions de veïns federades que no participessin en els Consells de districte i decidirem no assistir als altres òrgans de participació fins que no estigués aprovat el nou reglament o en defecte d’això fins que hi hagués un compromís municipal de portar-lo a aprovació en un marge de pocs mesos. En aquesta situació es va acabar l’any 2015 i la resposta municipal es va produir al gener del present any 2016, quan la regidora de Qualitat democràtica, Meritxell Lluís, es va reunir amb nosaltres i es va comprometre a portar a aprovació inicial el nou reglament en el Ple del mes de març. Pàgina 2 de 6

A partir d’aquest moment, la FAVT vam tornar a estar en els òrgans de participació. El compromís s’ha complert, el Reglament es va aprovar inicialment el 31 de març i, en aquests moments, està en període d’exposició pública. Ara procedeix que la FAVT avaluem fins que punt les esmenes que presentarem fa dos llargs anys s’han tingut en compte en la redacció del nou reglament i si aquest respon al que considerem ha de ser un sistema de funcionament que doni respostes adequades per garantir una participació efectiva d’entitats i ciutadans en els assumptes públics de la nostra ciutat.

En la nostra valoració diem que hi ha aspectes clau que no estan ben resolts, especialment el com millorar la participació de les entitats i dels ciutadans, sense que la participació d’aquests a títol individual, desvirtuï i afebleixi la participació de les entitats. Això, conjuntament amb alguns aspectes menors, de tipus tècnic, ens porta a presentar Al·legacions al nou Reglament de Participació.

Related Articles

Deixa un comentari