[Alfredo Vega] I després de municipalitzar l’aigua, què?

No Comment

L’any 2018 passarà a la història de Terrassa com l’any en què es va municipalitzar el servei públic de l’aigua. Des del dilluns 10 de desembre, l’aigua és de tots i totes nosaltres i es gestiona des de Terrassa i per a Terrassa, exclusivament al servei de les persones i al marge d’interessos econòmics o empresarials. Crec que aquest canvi és, sens dubte, la gran notícia de l’any que ja acaba. Una bona notícia, sens dubte, que culmina un llarg i difícil procés, en el qual és cert que s’han produït tensions i problemes, però també és cert que en tot moment hem preservat i refermat l’autonomia municipal, l’interès públic i la sobirania democràtica del nostre Ajuntament.

Hem fet política, i bona política, des de l’Ajuntament i des de les entitats i associacions que, com la Taula de l’Aigua, han contribuït a impulsar la gestió pública de l’aigua. Ara, doncs, el que toca és concentrar-se en la gestió i en complir els compromisos polítics que hem assumit públicament.

El primer objectiu, pel que fa als usuaris i usuàries del servei, és que gairebé no es noti el canvi. Clar que es notarà, i molt, però les coses s’han de fer pas a pas. Ara és el moment de completar una transició ordenada i eficaç cap a un nou model, causant les mínimes molèsties possibles i donant seguretat i confiança en el nou model que estem començant a construir. En aquestes setmanes inicials, la prioritat és clarament garantir el bon funcionament del servei.

Estem construint una nova organització al mateix temps que estem gestionant un servei públic bàsic, complex i exigent en tots els sentits. Sabem que ens hi juguem molt i tenim molt clar que, a la ciutat i al conjunt del país, som i serem observats amb molta atenció, perquè Terrassa ha esdevingut un referent de primer ordre per forjar i enfortir una nova governança pública de l’aigua. La qualitat, l’eficàcia i el rigor són els valors clau per a aquesta etapa que iniciem amb prudent optimisme, amb serenitat i amb un claríssim compromís de fer les coses ben fetes: sense bona gestió no hi ha bona política.

A partir d’ara, doncs, anirem completant les diferents etapes previstes al llarg del rodatge de la nova organització del servei, fixant-nos com a horitzó el compliment dels compromisos polítics: tarifes estables i transparents, plans d’inversió i millora tecnològica, transparència i participació ciutadana i polítiques de justícia social i ambientals. Aquests són els grans eixos que anirem desenvolupant progressivament, en els propers mesos i anys. Ho farem a través de les decisions que anirà prenent l’Ajuntament i que aplicarà la nova empresa municipal Taigua, dintre d’un marc de valors i d’objectius transparents, seriosos i avaluables.

Hi ha molta feina a fer, tenim la capacitat per afrontar el gran repte que tot això significa i sentim la responsabilitat i l’entusiasme necessaris per aconseguir-ho. No és hora de posar-se medalles, sinó de treballar per fer realitat un projecte compartit per moltíssima gent, per estar a l’altura de la il·lusió i l’esperança que sentim i per donar a la ciutat el servei que mereix.

I això és el que farem gràcies al gran equip de professionals que formen part de l’empresa municipal Taigua, procedents de l’antiga empresa concessionària, així com del propi Ajuntament: a tots ells i elles els vull agrair públicament el seu esforç per arribar fins aquí i encoratjar-los a fer front a la gran tasca i als reptes que tenim plantejats en el futur.

Des d’ara, l’aigua serà un servei més transparent i clar que mai. Ja no la veurem com un negoci en mans d’interessos corporatius que tenen poc a veure amb la ciutat, sinó com un patrimoni molt valuós, que es troba al 100% en mans dels terrassencs i terrassenques. Penso que en el futur, si es confirmen algunes de les previsions dels experts sobre la importància econòmica i social que tindrà l’aigua, com un bé que és escàs al nostre món, la decisió estratègica que hem pres tindrà encara més sentit i donarà a la nostra ciutat una posició molt sòlida per preservar els interessos i els drets de tots i totes i garantir la qualitat de vida, la justícia social i el progrés. Aquest és el canvi històric que estem protagonitzant i del qual en sortirà un futur millor per a tothom.

Alfredo Vega, Alcalde de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari

cacaus Alternativa3