Amb aquest ROM no es pot millorar la participació ciutadana

No Comment
pdspt ple novembre 2016 Una representant de la Plataforma per la Sanitat Pública intervé al ple de novembre de 2016

Des de la FAVT es proposa que entitats ciutadanes puguin presentar propostes en el ple municipal, i no haver de recòrrer als grups polítics per poder intervenir.

L’actual Reglament Municipal de Participació Ciutadana es va aprovar el juliol de 2016 i va entrar en vigor al setembre d’aquest any, després d’un procés de debat i aportacions per modificar l’antic reglament, amb una durada de dos anys i mig, una durada excessiva sens dubte.

La FAVT vam ser una de les entitats que participàrem més activament en tot aquest procés, presentant una sèrie de propostes en el seu inici, i al·legacions quan el Ple va aprovar inicialment el nou Reglament.

Per desgràcia, bona part de les nostres propostes no van ser acceptades per l’Ajuntament, per la qual cosa considerem que el nou reglament no ha millorat la participació en la mesura que considerem necessària.

botomalarrassa

La Junta FAVT hem valorat la situació durant l’any transcorregut fins ara i hem pogut observar les deficiències que té la participació ciutadana en diferents àmbits. Si ens centrem en el Ple municipal, volem assenyalar dos fets concrets:

1º.- La intervenció d’entitats i persones en el Ple es produeix cada mes, però no té la deguda transcendència pel que fa a la resolució dels temes que es plantegen, donat que en el reglament de participació no es contempla ni votació ni debat de cap mena. Ni tan sols pot parlar ni intervenir cap regidor dels partits de l’oposició, només l’alcalde o un regidor de la coalició de govern.

El Reglament de Participació no permet a entitats ni ciutadans poder presentar propostes de resolució

 2º.- Moltes de les intervencions de la ciutadania en el Ple, especialment les que realitzen les entitats, es refereixen a temes d’evident interès general per a la ciutat, que precisen de debat i aprovació política i ja que, si només les presenten verbalment no existeix cap garantia que això passi, les entitats acorden amb algun dels partits polítics que formen el ple municipal, que les presentin com a proposta de resolució que és l’única manera de ser debatudes, valorades i votades. De nou, el Reglament no permet a entitats ni ciutadans poder presentar propostes de resolució.

Des de la FAVT considerem que el Reglament de Participació hauria de modificar-se per fer-ho possible. Però això no es pot fer perquè el ROM (Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Terrassa), que té un rang superior al Reglament de Participació, no contempla aquesta possibilitat.

Per això, vam veure, amb satisfacció, l’obertura el 30 de juny d’aquest any 2017, per part de l’Ajuntament de Terrassa d’una consulta pública prèvia a l’elaboració del Projecte de Revisió i Modificació del Vigent ROM. El passat 28 de juliol, el mateix dia que acabava la consulta, hem participat en ella, tot enviant a l’Ajuntament dues sol·licituds de canvi del ROM, que diuen textualment:

1.- Sobre la Proposta de Resolució, Títol Tercer, Article 42, Apartat 5, el següent nou redactat:
“ Proposta de resolució. És la proposta que es sotmet al Ple com un punt de l’ordre del dia, sobre un assumpte no dictaminat prèviament per la Comissió Informativa, a iniciativa de l’alcalde o alcaldessa, d’un Grup municipal, d’al menys tres membres de la Corporació o bé per part d’entitats ciutadanes mitjançant el mateix procediment utilitzat per la intervenció ciutadana “.

2.- Sobre les intervencions d’entitats ciutadanes en el Ple, Títol III. Article 56,6. Ultim paràgraf:

“ Finalitzades les intervencions, l’alcaldia, el regidor o la regidora respondrà a les qüestions plantejades i també podran fer-ho els portaveus dels grups polítics que ho estimin convenient”.

Ara estem a l’espera que els grups polítics posin a debat aquestes sol·licituds, que les acceptin i les incorporin com a modificació del ROM.

Ramon Clariana, President de la Favt

Related Articles

Deixa un comentari