ANC i partits exigeixen a l’Ajuntament compromís amb la democràcia i mitjans pel referèndum

No Comment
Concentració davant l'Ajuntament el passat dia 29 de juny amb motiu de la votació al Ple municipal. Foto ERC Concentració davant l’Ajuntament el passat dia 29 de juny amb motiu de la votació al Ple municipal. Foto ERC

L’anunci fet pel President de la Generalitat el passat dia 4 de juliol, a manca de detalls que segons els propi Govern català no és convenient fer ara mateix, per a no facilitar a l’Estat espanyol la seva tasca per impedir l’exercici de la democràcia, defineix el marc i empara legal del referèndum, un fet que deixa sense «excuses per posicions ambigües i allunyades de la voluntat popular» els consistoris municipals i altres agents administratius i polítics del país, considera Terrassa per la Independència, assemblea local de l’ANC.

Aquesta organització, per tant, ja està en la fase de «vetllar perquè l’Ajuntament segueixi el marc legal de què ens proveirà la llei del referèndum, que emana del Parlament de Catalunya, i que és l’única llei que ens garanteix el dret democràtic del vot».

L’ANC-Terrassa ratifica així la posició i ferme voluntat d’anar endavant i fer tot el possible perquè el referèndum tinguin lloc en les millors condicions, tal i com declaraven junt amb altres forces polítiques i socials en un manifest el passat 29 de juny, redactat amb motiu de la celebració del Ple municipal del mateix dia que havia de decidir sobre l’assumpte.

El manifest, signat també per les entitats: Òmniun Cultural, AMI, CUP – Candidatura Única Popular, MES – Moviment d’esquerres, Demòcrates de Catalunya, ERC – Esquerra Republicana de Catalunya i Partit Demòcrata Català, començava tot recordant que «el ple municipal del dia 23 de febrer de 2017 va aprovar per majoria donar suport al Pacte Nacional pel Referèndum i a les mesures que s’hi proposaven».

Afegia que «esgotada la via del diàleg amb el govern espanyol, i davant la demanda d’una majoria de catalans i catalanes, el Govern ha decidit celebrar un referèndum amb totes les garanties legals per decidir el futur polític de Catalunya», motiu pel qual encoratjaven «els nostres regidors i regidores a inspirar-se en les lluites compartides, en les quals la nostra ciutat sempre ha estat capdavantera per aconseguir tantes i tantes fites socials i democràtiques, i exigim que es posicionin clarament al costat de la voluntat popular i en contra dels poders que pretenen aturar-la».

Les organitzacions signats «exigien» lleialtat institucional al govern municipal, la qual cosa implica que «es garanteixi, sense ambigüitats, la celebració del referèndum sota el marc legislatiu que el Parlament de Catalunya ha d’aprovar». Concretament, cedir les instal·lacions necessàries per constituir els col·legis electorals i posar a disposició del Govern els agents de la policia local, per vetllar que la ciutadania de la nostra ciutat es pugui expressar amb total llibertat.

anc DEMOCRÀCIA ATACADA

Perquè, afirma, «no es tracta només de no impedir la votació. En aquesta ocasió no es pot ser equidistant. Davant de les agressions constants a les decisions democràtiques que ha anat patint el nostre Parlament, demanem una postura ferma del consistori terrassenc, i especialment del nostre alcalde, en defensa de la democràcia».

Per tant, recordant paraules del propi alcalde, qui hauria afirmat que “ell no és ningú per impedir que els terrassencs votin”, les entitats li recorden que «sí que ho és per assegurar que se celebri la consulta sense problemes a la nostra ciutat, independentment del seu posicionament personal o de partit davant el que es decidirà en el referèndum».

Només un dia després, amb el resultat del debat i votació del Ple, l’ANC-Terrassa declarava satisfacció pel rebuig de la proposta del PP en favor de tancar portes a la celebració del referèndum a la ciutat.

Però critica també la proposta del PSC, en considerar que «en les consideracions prèvies trobem que es fa una interpretació perversa de la tasca portada a terme pel Parlament de Catalunya per seguir el mandat democràtic que va donar una majoria independentista». Com també, afegeix, que «és un greu error qualificar d’il·legal el referèndum que serà convocat pel Parlament de Catalunya, òrgan màxim de la representació de la voluntat popular del país».

botomalarrassa

Afirma l’ANC-Terrasa que si algú té dubtes sobre l’existència d’una majoria social amb voluntat d’iniciar un procés d’independència no tenen millor possibilitat i eina per demostrar-ho que fent possible el referèndum.

«Seguir la legalitat no garanteix la democràcia com s’evidencia en els règims totalitaris», alerta l’organització socials, i afirma que, al contrari, «les lleis han d’estar al servei de la democràcia per aprofundir-la, no per bloquejar-la».

Sobre la decisió de demanar assessorament al Secretari municipal, que «no és un càrrec escollit per la ciutadania», l’ANC considera que pot ser, fins i tot, oportú, però que, en definitiva, «la decisió de no bloquejar el referèndum és responsabilitat política que ha de ser presa pels representants del poble».

La moció presentada pel PSC, per tant, mostraria «manca de sensibilitat vers el principi d’equidistància entre els qui fem mans i mànigues amb mitjans precaris perquè tothom pugui votar, i els qui fan ús de tot el poder de l’estat per impedir-ho». I conclou, fent una crida a la responsabilitat de la institució, que «la Legalitat mai no es pot imposar sobre la Legitimitat».

Related Articles

Deixa un comentari