ANC-Terrassa prepara el 27S, debatent sobre Solidaritat

No Comment

Terrassa per la Independència, assemblea local de l’ANC, va celebrar el passat dissabte 11 de juliol una xerrada-debat sobre Solidaritat, un dels eixos de treball i elaboració teòrica i pràctica que l’ANC es planteja cara a la fita del 27S.

Públic participant a la xerrada i debat sobre Solidaritat. Foto: Toni Font Públic participant a la xerrada i debat sobre Solidaritat. Foto: Toni Font

Eix Solidaritat a Terrassa

Simultàniament amb l’acte central de l’Eix Solidaritat de la campanya 27º09’2015”On tot comença,  a la Plaça de la Torre del Palau de Terrassa vam tenir una taula rodona dedicada al mateix eix.

Toni Codina, director general de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, ha desgranat els detalls de per què actualment Catalunya no pot fer les polítiques socials que necessita. Atès que la realitat social catalana és diferent de l’espanyola, l’esquema actual no se li ajusta i a més l’estat no escolta les necessitats de Catalunya. Per exemple, impedeix que els ajuntaments tinguin prou competències en aquesta matèria. També ha mencionat el recurs que el govern espanyol va interposar contra el decret de pobresa energètica del Parlament català. És a dir, que l’estat ni fa ni deixa fer. La impotència legislativa del nostre país va de bracet amb la manca de recursos derivada del dèficit fiscal de Catalunya respecte la resta de l’estat, cosa que impedeix a la Generalitat assumir apropiadament les polítiques per les quals sí que té competències, com per exemple una renda garantida de ciutadania. Més específicament, ha recordat que l’estat incompleix la llei quan no cedeix els recursos que ha de destinar a la Llei de Dependència, però és el que fa.

Tot plegat és més flagrant tenint en compte que una part molt significativa del que es recapta a tot l’estat a través de la declaració de renda per polítiques socials (opció finalitats socials/església catòlica) prové dels contribuents catalans. La conclusió és que Catalunya necessita tenir el seu propi estat per atendre degudament les seves necessitats socials.

Albert Soler, tècnic de Creu Roja i responsable de El Rebost de Terrassa, ha donat la corresponent visió terrassenca.

Finalment, Màrius Massallé, exregidor terrassenc, ha descrit la situació pel que fa a la cooperació internacional que Catalunya no pot dur a terme pel fet de pertànyer a l’estat espanyol. Aquesta cooperació podria tenir un segell genuïnament català. Les ONG catalanes estan infrafinançades respecte les espanyoles.

Margarida Boada

Related Articles

Deixa un comentari