Augmenta la violència domèstica contra les dones al Vallès Occidental durant el confinament

No Comment

El Consell Comarcal del Vallès Occidental alerta que la situació de vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista s’ha vist agreujada pel moment actual de confinament i la convivència contínua de les víctimes amb els agressors. A l’espera de les dades que puguin aportar els propers mesos les instàncies judicials, diferents indicadors permeten copsar l’impacte de la crisi sobre aquesta problemàtica, segons informa l’ens púbic. Entre el 16 de març i el 19 d’abril, el nombre de trucades a la línia 900 900 120, d’atenció contra la violència masclista, ha augmentat notablement a la comarca, amb un 67% més de trucades que durant el mateix període de l’any anterior. En aquest període, s’ha passat d’una mitjana de 2,2 trucades al dia a més del doble, 4,8 trucades de mitjana al dia. 

La consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Miriam Casaramona, apunta que “durant aquests dies hem volgut estar al costat de totes les dones de la comarca, fent-los arribar informació, ajudant-les en aquelles situacions de risc per poder fer arribar al seva situació als serveis especialitzats”. “Seguirem treballant amb aquest reforç del servei d’atenció a la dona les properes setmanes, al costat dels ajuntaments”, assegura la consellera. I afegeix: “el confinament ha generat que les dones en risc tinguin que aplicar estratègies de calma, per evitar l’escalada de la violència. Ara caldrà estudiar i atendre les conseqüències generades per la convivència amb l’agressor, de les dones i els seus fills i filles, en relació a situacions d’angoixa i d’estrès posttraumàtic”.

6 denúncies diàries a la comarca el 2019

L’any 2019 es van presentar 2.127 denúncies per violència contra les dones als jutjats i tribunals dels partits judicials del Vallès Occidental. El nombre de denúncies va créixer un 5% respecte a l’any anterior i assoleix la xifra més elevada des del 2011, segons recull l’informe Dades de Violència contra les Dones de l’any 2019 elaborat per l‘Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental (es pot llegir aquí). 

Des de l’any 2007, 26 dones han estat assassinades a la comarca, a mans de les seves parelles o exparelles. Cal tenir en compte que a la Llei estatal de violència contra les dones no recull altres assassinats amb components de gènere, fet que té conseqüències directes en el recompte de víctimes mortals perquè invisibilitza estadísticament altres tipus de feminicidis com ara el de dones sense relació amb l’agressor o amb un relació efímera, o el de dones que es troben el mateix escenari de l’intent d’assassinat.

El 2019, a la comarca es registren 45 denúncies per cada 10.000 dones. Aquesta ràtio és inferior a la de la província de Barcelona (52), a la del conjunt de Catalunya (57) i a la de l’estat (70). Són dades referides a denúncies rebudes als jutjats de violència sobre la dona i aquestes poden tenir diverses procedències. En el cas de la comarca, la major part de les denúncies, 8 de cada 10, s’han presentat per atestats policials amb denúncia de la pròpia víctima. La proporció de denúncies que s’interposen directament al jutjat amb un part de lesions (11%) augmenta notablement respecte d’un any abans, sent la segona procedència més comuna.

Una altra dada destacada és que durant el 2019 es van registrar un total de 2.302 delictes, 121 més que durant l’any anterior, el que suposa un increment del 5,5%. Durant el 2019 es van incoar 461 ordres de protecció a víctimes de violència de gènere als jutjats i tribunals dels partits judicials del Vallès Occidental, de les quals un 53,6% van ser denegades. La proporció de sol·licituds denegades és superior a la comarca que a la registrada en l’àmbit de província (51,3%), però sobretot a la de Catalunya (46,3%) i, en particular, l’Estat (28,7%). A la vegada, durant l’any 2019 es van dictar 193 sentències per violència de gènere, de les quals el 86,5% van ser condemnatòries. 

Related Articles

Deixa un comentari