Avui 11 d’octubre, la UPC celebra el Dia Mundial de la Visió

No Comment

Avui dia 11 d’octubre té lloc a Terrassa la celebració del Dia Mundial de la Visió, amb tot un seguit d’actes que organitza la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el Centre Universitari de la Visió (CUV), i el projecte Mira’m. Aquestes activitats tenen com a objectiu conscienciar a la població sobre la necessitat de la prevenció per tenir cura de la salut visual.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hi ha prop de 285 milions de persones amb discapacitat visual al món, 39 milions de les quals són cegues i 246 milions presenten baixa visió. Aproximadament el 90% d’aquests casos es concentra en països en desenvolupament i el risc de deficiència és significativament més alt en les dones que en els homes. Tanmateix, les xifres mundials de discapacitat visual han disminuït des que l’OMS i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB) van impulsar aquesta campanya a nivell mundial; unes dades que indiquen que una actuació concertada de salut pública redueix les discapacitats visuals.

Una carpa per revisar la vista

Entre les activitats que es duran a terme a la UPC, destaca la carpa que la FOOT i el Centre Universitari de la Visió (CUV) instal·larà el dia 11 d’octubre de 9.30 a 19.30 hores a la plaça Vella, on estudiants de primària i tothom que s’apropi podrà gaudir d’una revisió ocular complerta per part d’estudiants de la FOOT, els quals estaran dirigits pel professorat.

botomalarrassa

Per la seva banda, el mateix dia 11 d’octubre, el projecte Mira’m instal·larà una altra carpa al costat de la del CUV, a la mateixa plaça Vella, on organitzarà tallers per als estudiants del Col.legi Vedruna que també seran oberts per a tothom.Mira’m és un projecte educatiu creat amb la finalitat de sensibilitzar la societat davant la discapacitat visual i neix del convenciment que cal aportar experiències noves on la discapacitat visual es presenti de manera lúdica i propera. El projecte planteja diferents accions que busquen motivar la participació, el diàleg i la reflexió de les persones, independentment de si tenen o no discapacitat visual.

La prevenció, el gran repte

La prevenció és el gran repte al qual s’enfronten els experts en ciències de la visió, ja que el 75% de la ceguesa es pot prevenir o es pot curar. Aquest és l’objectiu que des de l’any 1999 persegueix el programa Visió 2020: El Dret a Veure de l’OMS i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB), promogut anualment a través de la campanya de sensibilització del Dia Mundial de la Visió, que se celebra el segon dijous del mes d’octubre. Enguany el lema és Salut ocular per a tothom, per recordar la universalitat del problema i la necessitat de fer pràctiques preventives, ja que el 80% de les afeccions oculars es poden prevenir o curar.

Enllaços d’interès:
www.foot.upc.edu
www.cuv.upc.edu
www.acotv.org
https://projectemirambloc.wordpress.com

Related Articles

Deixa un comentari