Batzac, joves i àcrates: “Volem viure d’acord amb les nostre idees”

No Comment

Cooperativisme, feminisme, alliberament nacional i personal, independentisme, situació carcerària i institucions de control en generals, l’Estat, sindicalisme combatiu, acció directa … Són aquestes algunes de la qüestions que més interessen i entorn a les quals treballa la gent de Batzac, un col·lectiu que s’autodefineix com llibertari i àcrata, recentment creat a la ciutat.

Es van presentar en públic el passat 24 d’abril, informant que creuen necessària l’acció política i la formació. Tenen interessos intel·lectuals, però no des d’una perspectiva acadèmica o erudita. “Volem viure com pesem”, afirmen en Gerard i Pol, dos dels membres d’aquest projecte que agrupa més de 20 persones, molt joves la majoria, però que ja han fet experiència a algunes altres organitzacions, com la Gata Àcrata, l’Assemblea Llibertària i encara estan actius a casals socials i populars com el Kasalet i l’Atzur.

Presentació del grup Batzac el passat 24 d'abril. Foto: PV Presentació del grup Batzac el passat 24 d’abril. Foto: PV

Batzac va néixer fa pocs mesos. Estan enmig d’un “procés de reformulació” del projecte, a Terrassa, però fent seguiment del treball de la Federació Anarquista de Catalunya (FAC), que ha començat recorregut també recentment. S’anuncia una presentació de la mateixa a la ciutat.

La reformulació va en la línia de viure en coherència amb les idees. Fer la crítica de la realitat, lluitar contra el sistema, dir no, és un pas necessari, fundacional, però “cal anar més lluny, trobar i practicar les alternatives”. Un món per descobrir amb molta més gent. Assenyalen com a diferència en relació a experiències anteriors la proposta de “generar espais d’anàlisi i de debat amplis i participatius, sense dogmatisme, vinculats a les mogudes polítiques i culturals que es produeixen a la ciutat”.

Aquesta proposta neix, de fet, i intentar desenvolupar la pròpia experiència de trobada i treball amb personal amb diferents referents o perspectives ideològiques. Fins i tot dintre del grup, apunta en Pol, estudiant d’Antropogia, on “hi ha opinions diferents sobre moltes qüestions, però compartim moltes coses i volem avançar juntes”.

Això fa referència a la gent de Batzac, però el focus de “relacions i treball conjunt s’amplia a d’altres col·lectius d’orientació llibertària i també altres, com Arran o moviment okupa”, afirma en Gerard, que està acabant estudis d’Arts i es dedica a la pintura mural i altres.

És per això que consideren necessari participar a la Trobada Jove local, on hi ha grups de cultura popular, escoltes, estudiants, socials i polítics.

De cara al futur, volen intensificar el treball de formació i també d’intervenció social, però amb una perspectiva també de “ser una eina útil i pràctica per viure d’altra manera, com pensem i volem”. Per això, molta atenció i participació en el consum alternatiu, les xarxes de suport mutu i altres d’economia social, solidària, cooperativista.

En l’àmbit de la política institucional, que no és preferència per Batzac, en aquestes eleccions municipals van considerar que, de totes formes, era oportú fer un esforç en favor de la candidatura de la CUP, “treballem amb gent d’aquesta organització o propera i hem cregut que podia ajudar a allò que ens plantegem”.

Si és que va o no per aquí el nou o noves visions de l’anarquisme o moviment llibertari, la seva posada al dia o renovació, això està encara per veure. Ara, joventut, energia, referents ideològics, propostes concretes i ganes i voluntat de fer no falten.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari