Benvingudes refugiades! contra el racisme i el feixisme a les eleccions

No Comment

Unitat contra el Feixisme i el Racisme i altres col·lectius socials realitzaren el passat dijous una concentració al Raval de Montserrat, en favor de polítiques justes d’acollida als refugiats i migrants, considerant que no hi ha classes de refugiats ni de migrants, que tant qui fuig de la guerra, la persecució política, religiosa, racial com qui fuig de la pobresa ho fa per raons externes, imposades per la responsabilitat de governs, empreses, institucions financeres, organismes internacionals o altres. Considerant, a més i principalment encara, que els països dits rics, els que han estat colonialistes, imperialistes, esclavistes, i de moltes i diverses maneres encara ho continuen essent, l’Estat espanyol i la Unió Europea en el seu conjunt de forma clara, tenen responsabilitat de primer ordre en aquestes crisis. Així mateix, davant les eleccions del 27S demanaren que la ciutadania no voti els partits racistes o que per activa o passiva promouen l’odi racial, social o religiós.

Pancarta d'UCFR i lectura del manifest de benvinguda als refugiats. Foto: PV Pancarta d’UCFR i lectura del manifest de benvinguda als refugiats. Foto: PV

Comunitat íntegre d’UCFR llegit al Raval:

Benvingudes refugiades per motius polítics i econòmics

De nou som testimonis del drama a les fronteres. Veiem com una Europa emmurallada continua veient la immigració irregular com una vulneració de les seves fronteres i no com una crisi humanitària, posant els interessos econòmics per davant de la vida i de la dignitat humanes.

Ara ha esclatat la «crisi dels refugiats sirians». Una crisi mediàtica, que no ens ha de fer oblidar que hi ha molts més casos de migracions polítiques que fugen de la guerra i la repressió, com per exemple a Palestina, Kurdistan, diversos països africans, Afganistan…, etc.

Al 1951 tots els membres de la Unió Europea (sic.) van signar la Convenció de Ginebra, on es comprometien a aplicar polítiques d’asil i refugi amb garanties, però avui sembla que estiguin més interessats en aixecar balles a les fronteres i fer reunions per barallar-se amb les quotes de refugiats que han d’acollir, que no pas buscar una solució i ajudar realment a les persones que fugen.

No podem obviar tampoc la complicitat dels estats europeus amb aquells governs de tercers països que per diversos motius, no donen resposta a les necessitats de la seva població. Aquesta complicitat només respon a polítiques exteriors basades en interessos econòmics i acords comercials que arriben a l’extrem de destinar una part important dels fons de cooperació europea al finançament de centres d’internament i altres mesures repressives als estats de la riba sud del Mediterrani.

La crisi de les refugiades és també la crisi de les persones migrants, perquè totes s’han vist forçades a marxar dels seus països contra la seva voluntat. I és que, tant les persones que marxen per causa de la guerra i la repressió, com les que marxen perquè no tenen feina, totes busquen el mateix, un futur millor i amb dignitat per a elles i per les seves famílies. I no pot ser que aquestes persones quan arribin siguin perseguides per no tenir papers, o no puguin aconseguir una feina per aquest motiu. I fins i tot, siguin reprimides quan treballen precàriament com els “top-manta” o els temporers.

La situació que s’està vivint a la Mediterrània i a les fronteres del sud d’Europa és una vergonya. La societat civil tenim el paper de mobilitzar-nos i mostrar una solidaritat activa. I alhora hem d’exigir als governs que treballin per tal d’oferir una acollida digna i que s’acabi amb la vulneració de drets humans que s’està produint.

S’han d’agrair iniciatives impulsades, com la Xarxa de Municipis Acollidors, però no pot ser una postura oportunista dels ajuntaments, ha d’anar acompanyat de mesures reals, concretes i participatives.

Des d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de Terrassa exigim a les institucions catalanes i de l’Estat espanyol que d’una vegada per totes acceptin l’arribada de persones que fugen per motius tant polítics com econòmics, i que elaborin i apliquin un sistema d’acollida planificat i dotat econòmica i humanament dels mitjans necessaris per afrontar aquesta realitat.

Alhora també exigim a les institucions europees que s’acabi definitivament amb les polítiques de protecció de les fronteres que afavoreixen la crisi humanitària que ja fa temps que vivim i que provoquen la mort de moltes de les persones que volen arribar a Europa fugint de la misèria i la repressió als seus països. Igualment han de finalitzar les polítiques exteriors europees que afavoreixen acords amb règims de països on es vulneren els drets humans.

Per acabar, des d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de Terrassa cridem a la ciutadania, durant aquest període electoral, a reflexionar sobre les polítiques d’asil, refugi i migratòries, de formació política, i convidem a no votar els partits que amb les seves declaracions i en els seus programes fomentin l’odi o la discriminació vers les persones refugiades i immigrades.

Cap persona és il·legal!

No votis racisme ! no votis feixisme!

UCFR-Terrassa, setembre 2015

Related Articles

Deixa un comentari