Bombolla i especulació del lloguer: a Terrassa, 5.000 persones demanen habitatge de lloguer

No Comment
Joan Miquel Gual, Vanesa Valiño, Lucia Martín i Xavi Martínez durant la taula rodona al centre cívic. Foto TeC

El Centre Cívic President Macià va acollir l’acte “Aturem la nova bombolla del lloguer. Posem el dret a l’habitatge al centre” amb la diputada d’En Comú Podem Lucía Martín, la cap de gabinet de la Regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Vanesa Valiño, Joan Miquel Gual d’Habitatges La Borda SCCL i el regidor de TeC, Xavi Martínez.

El primer que ens van dir és que aquest problema no existia tot i ser un problema global. Quan ja era molt difícil negar les pujades de preu, la versió que ens van dir que és un problema que té a veure amb el turisme, una competència de les Comunitats Autònomes” va explicar la Lucia. La bombolla del lloguer és un problema vinculat a l’especulació immobiliària, un problema que requereix canvis estatals que és qui controla les lleis d’arrendaments, per exemple. “Després de dir que el problema era del turisme, ara hem entrat a la fase que el problema és de Colau i de Carmena” en paraules de la diputada d’En Comú Podem.

A Espanya només tenim un 2% de parc públic d’habitatge, més del 80% de les famílies tenen hipoteca. Quan esclata la bombolla immobiliària el mercat hipotecari s’atura de forma immediata. “A nivell legislatiu, a part del rescat bancari, es va començar a preparar el terreny perquè l’especulació que es va donar a la compravenda es pogués donar al mercat del lloguer” ha explicat Martín.

La modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans, la LAU, impulsada el 2013 pel Partit Popular, van rebaixar els contractes de lloguer de 5 a 3 anys. Això ha facilitat que els fons d’inversió, coneguts també com a “fons voltor”, puguin imposar les seves condicions en els contractes. “Intentem que no ens passi amb els lloguers el que ens ha passat amb les hipoteques” va sentenciar la Lucia. Per punxar aquesta bombolla dels lloguers el grup confederat Unidos Podemos-En Comú Podem- En Marea ha presentat una Proposició de Llei al Congrés, confiant en el fet que el Partit Popular i Ciutadans no tornin a vetar la seva tramitació, tal com van fer amb la proposta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Per la seva part la Vanesa Valiño va explicar a l’acte que el primer que es va fer a l’Ajuntament de Barcelona és una oficina d’atenció als desnonaments. Una oficina que estava pensada per treballar en la perspectiva de la prevenció, d’acompanyament. “Una unitat molt pensada pel que era un banc. (…) Comencem a veure que darrere dels desnonaments sempre hi ha una família vulnerable, però qui impulsa ara els desnonaments ja no és sempre un gran tenidor que és un banc, és un altre actor, (…) Els bancs ara impulsen un 10% dels desnonaments hipotecaris” ha explicat Valiño.

A Europa quan parles de parc públic entenen un règim de tinença on l’administració pública té un cert control pel que fa al preu, a l´’ús. Un fet que a Catalunya, a Espanya no passa. “L’habitatge perquè sigui públic ha de ser de lloguer. Si tothom ho té clar perquè no es fa? Perquè és caríssim. Parlar de política d’habitatge és parlar de diners” ha explicat Valiño. Aquest finançament de parc públic de lloguers que les ciutats necessiten no ho poden fer els Ajuntaments. S’ha de trobar la fórmula per fer-ho amb Ajuntaments, Generalitat i Govern Espanyol. “Com a Ajuntament ens trobem amb la bombolla de lloguers que fa que tinguis el 38% de les famílies que viuen de lloguer i se senten indefenses cada 3 anys. Unes famílies que no entren a Serveis Socials, però que no poden pagar el nou preu que els pot demanar el propietari. En paraules de la Vanesa “l’única manera que tindrem per aturar la bombolla dels lloguers serà treballar perquè tots els Ajuntaments aconsegueixin els canvis legislatius que es necessiten. A Terrassa tenim prop de 5000 persones apuntades al Servei d’Habitatge demanant un habitatge de lloguer. Una necessitat que té la ciutat i que el nostre Ajuntament ha de fer tot el possible per poder ampliar aquest parc d’habitatges” com va explicar Martínez a l’acte.

A l’acte en Joan Miquel Gual va explicar el projecte d’Habitatges La Bordaun projecte que vol portar els valors de l’economia solidària a l’àmbit de l’habitatge. (…) que serà al primera cooperativa en cessió d’ús que hi haurà”. “La Borda és una reivindicació de la forma de vida comunitària” com va explicar Gual.

Un acte on van participar tant la Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marqués, com membres del Parlament Ciutadà que van explicar la moció sobre habitatge que van aprovar a la darrera reunió, així com el públic assistent.

Related Articles

Deixa un comentari