Ca n’Anglada, nova fase de l’esponjament

No Comment
Veïnes i veïns assisteixen a la signatura de la segona fase del conveni per l’esponjament. (Foto: PV)

L’esponjament de Ca n’Anglada va caminant. A finals de novembre començà l’enderrocament del segon edifici d’habitatges, el bloc 8 del carrer Sant Damià 257 bis. Aquesta és, però, encara la primera fase del projecte. I queda el bloc 7, que s’enderrocarà durant el 2015 segons les previsions.

El divendres 28 de novembre, de totes formes, l’alcalde egarenc, Jordi Ballart, i el conseller de Territori, Santi Vila, ja signaven el conveni per garantir la continuïtat del projecte amb una dita “segona fase de l’esponjament”, per enderrocar dos blocs més, els 5 i 6 del Passatge Prudència.

Tot això porta a efecte els compromisos adquirits amb la signatura d’un conveni el setembre de 2012 entre l’Ajuntament de Terrassa i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Ara sí que els veïns i veïnes veuen i creuen. Però no sempre ha estat tan clar que això anava endavant.

L’Andrés Zamora, veí molt actiu al barri des de fa dècades i actual president de l’Associació per la Millora de Ca n’Anglada, recorda que fa anys que aquesta cosa de l’esponjament està a l’agenda del barri i la ciutat. “Encara hi havia aquell regidor, l’Aran, quan va ser inclòs al Pla d’Urbanisme”, 7 o 8 anys, dubta una mica.

Segons el dirigent veïnal hauria estat una proposta de l’associació de veïnes i veïns, que hauria demanat el reallotjament de les famílies en pisos que haurien tingut que construir-se ben a prop, on hi ha l’actual poliesportiu. Però durant uns 5 anys no es va moure quasi bé res.

“Fins que els propis afectats ens vàrem mobilitzar, sense suport de l’Associació de Veïnes i Veïnes ni tampoc de l’Ajuntament”. De fet, en aquest temps va ser quan es creà, fa ara 3 anys, imforma l’Andrés, l’Associació per la Millora de Ca n’Anglada. “Vam fer mobilitzacions, com tallar el trànsit i altres protestes per empènyer l’Ajuntament i la Generalitat”. Els afectats no podien fer res, assegura, ni llogar ni vendre ni fer obres, “mentre el patrimoni es devaluava”.

L'alcalde Jordi Ballar i el conseller Santi Vila durant la signatura. (Foto: PV) L’alcalde Jordi Ballart i el conseller Santi Vila durant la signatura. (Foto: PV)

Amb la pressió, per fi, s’aconseguí desencallar resistències i es va començar la planificació amb les administracions. El resultat, confessa el veí Zamora, “és que la gent està molt satisfeta”: s’han regularitzat ocupacions amb lloguers socials, s’han aconseguit dacions en pagament, i tothom ha estat reallotjat. “Molt bé, sí, però”, emfasitza l’Andrés, “sense l’organització i mobilització de les persones afectades ara segur que no hi seríem aquí mirant aquestes obres en marxa. Als pobres i els treballadors ningú ens regala res”, rebla encara.

Related Articles

Deixa un comentari