Carta a Ll. Franch, Àrea Metropolitana Nord del CatSalut: no a la manipulació de les dades, auditoria de les llistes, control de Mútua

No Comment

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública/Marea Blanca de Terrassa envia una carta oberta al gerent de l’Àrea Metropolitana Nord del CatSalut, Lluís Franch, en la qual denuncia la manipulació de les dades estadístiques de les llistes d’espera: «tota aquesta enginyeria numèrica construïda sembla que per salvar la cara i que només és una mofa contra la Llei de Transparència, i que es donin les xifres reals d’espera d’una forma immediata, advertint-los que de no fer-ho demanarem les responsabilitats legals pertinents».

Així mateix, manté la petició que es faci una «auditoria sobre les llistes d’espera i s’introdueixi un interventor a Mútua de Terrassa per tal de dur-ne el control.»

A l’atenció del Sr Lluís Franch

Gerent, àmbit de la Àrea Metropolitana Nord de CatSalut

Volem cridar-li l’atenció sobre les xifres que han sortit a la web de CatSalut corresponents al mes d’octubre, referint-nos a les llistes d’espera per proves diagnòstiques, per visites a l’especialista i per intervencions quirúrgiques, ens estranya que vostès mateixos no hagin esbrinat el perquè d’aquestes diferències tan grans entre el mes de setembre i el mes d’octubre.

Mentre el setembre passat a Mútua de Terrassa per ser atès en una visita de cirurgia general era de 247 dies, al mes d’octubre passa a ser de 133 dies; mentre que per ser visitat a cardiologia al mes de setembre hi havia un temps d’espera de 129 dies, el mes d’octubre —miraculosament—, passen a ser de 24 dies; i per a ginecologia hi havia un temps d’espera de 186 dies al mes de setembre, que passen a ser de 48 dies a l’octubre i així successivament. D’altra banda respecte a les proves diagnòstiques hi han dades que realment ens haurien de posar alguna alerta, per exemple: mentre que per fer-te un TAC a Mútua de Terrassa al mes de setembre tardaven 147 dies –teòricament—, en el mes d’octubre se’n tarden només 16 i quant a fer-se una mamografia, per exemple, a Mútua de Terrassa el mes de setembre es tardaven 134 dies, i al mes d’octubre ja només eren 17 dies. Totes aquestes dades són paper mullat, perquè la nostra relació amb la població ens indica, clarament, que aquestes xifres només són xifres i la realitat és molt més alarmista.

Valgui com testimoni, els casos que ens han arribat següents:

Eco abdominal, 1 any.

Cataractes, més de 2 anys amb agenda tancada.

Eco ginecològica, l’agenda tancada.

Cirurgia general 25 mesos. (litiasi biliar)

Traumatologia 5 mesos.

Mamografia, agenda tancada “ja l’avisarem!”.

I etc.

Si, a més, la situació de l’atenció a primària: més de 50 dies al CAP Sant Làtzer per visita metge, 56 dies per fer-te una analítica al CAP Rambla…

Fins a cert punt entenem que una empresa privada com Mútua de Terrassa, amb ànim de lucre, faci aquests malabarismes numèrics per netejar-se la cara. El que no esperàvem és que la Generalitat, que ha de defensar els interessos públics, no actuï i que fins i tot que ho amagui.

Preguntant a Mútua de Terrassa sobre aquest desquadrament ens diuen que hi ha hagut “un problema informàtic”. Amb aquesta resposta, Mútua de Terrassa, demostra impunitat davant la situació d’alerta sanitària que provoquen a Terrassa, ens veiem obligats a plantejar-nos una altra pregunta; si és que hi havia problemes informàtics durant tots aquests mesos (cosa que no ens ho creiem), com és que la Generalitat no ha actuat? Certament, hi ha la sensació que el CatSalut és un ens que està absolutament a la deriva —és a dir— sense control, ni en la gestió ni en els diners públics, que s’escolen per tot arreu.

Des del principi ja vàrem denunciar que les xifres no eren reals, que no ens les creiem, que hi havia un nombre important de persones en espera, que no estaven apuntades a cap llista, pendents que “obrin les agendes” o bé que “les avisin per telèfon” i així ho hem pogut comprovar, tant per part dels usuaris com dels treballadors. Ni el nombre de persones esperant són reals ni ho són els temps d’espera.

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública/Marea Blanca de Terrassa exigeix:

que es desmunti tota aquesta enginyeria numèrica construïda sembla que per salvar la cara i que només és una mofa contra la Llei de Transparència, i que es donin les xifres reals d’espera d’una forma immediata, advertint-los que de no fer-ho demanarem les responsabilitats legals pertinents.

Reiterem la nostra petició que es faci una auditoria sobre les llistes d’espera i s’introdueixi un interventor a Mútua de Terrassa per tal de dur-ne el control.

Terrassa, 17 de desembre de 2018

PDSPT / Marea Blanca

Related Articles

Deixa un comentari