Carta de la PAH al President Puigdemont: cal complir la llei d’habitatge

No Comment
PAH 5 demandes 5 condicions, drets socials en la carta de la PAH

Són més de 6 anys denunciant l’estafa hipotecària i la preocupant innacció dels diferents governs i administracions per aturar-la; d’alertar sobre la vulneració diària del dret a l’habitatge digne i d’actuar d’urgència per aturar milers de desnonaments i «arrencar col·lectivament a la banca dacions, condonacions i lloguers socials». I encara 2 anys d’organitzar-se també per posar fi als talls de subministraments i a la pobresa energètica, «executats per unes empreses subministradores que es comporten com els bancs amb els desnonaments: benefici màxim i cap tipus de responsabilitat». També fent propostes legislatives solvents i serioses.
El mes de juliol passat, la “ILP habitatge” (amb més de 150.000 signatures) va assolir una fita històrica, esdevenint la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, aprovada per unanimitat al Parlament, establint protecció al dret a un habitatge digne i adequat.
D’aquesta manera inicia el grup promotor (PAH, Aliança contra la pobresa, Observatori Desc) una carta dirigida al nou president de la Generalitat, en Carles Puigdemont, en la qual l’informen que s’han elaborat també, d’acord amb això, «documents jurídics perquè les persones coneguin els seus drets i els reclamin». Al temps que una guia, juntament amb la pròpia Generalitat, d’aplicació d’aquesta llei per als ajuntaments, usuaris i entitats financeres. «Però encara queden molts passos imprescindibles a fer», alerten.
Considerant que el President hauria estat «inconcret o potser confós en relació a la importancia i vigència d’aquesta norma», i que tot i la llei «útil i potent» encara hi ha desnonaments i talls de subministraments i deutes de per vida a Catalunya. Així que, cal «voluntat, determinació i coratge polític per aplicar-la», i insta el President a «assumir un compromís públic i ferm» per «l’aplicació plena» de la llei:
1. Desenvolupant el reglament de segona oportunitat que permetrà a les famílies deixar enrere el sobreendeutament associat a l’habitatge i començar de nou.
2. Mobilitzar, junt amb els ajuntaments, l’habitatge buit de bancs i grans tenidors necessari per protegir el dret a l’habitatge de les famílies en situació d’exclusió residencial i que incompleix la seva funció social mitjançant la cessió obligatòria. «Avui mateix, la Generalitat pot demostrar que vol resoldre (…) iniciant la cessió de tants habitatges (dels 47.000 buits de grans tenidors ja identificats a Catalunya) com famílies en exclusió residencial hi hagi».
3. Alliberar les famílies del deute que es deriva de la pobresa energètica signant els convenis amb les subministradores d’aigua, llum i gas que la Llei estableix. «No té sentit que cada Ajuntament faci un conveni diferent; aquesta tasca ha de ser assumida per la Generalitat i hem de poder disposar de convenis que donin la mateixa cobertura a totes les ciutadanes de Catalunya».
4. Sancionar els incompliments de la Llei per tal d’incentivar que s’apliqui i s’assoleixin els seus objectius. No es pot permetre la impunitat amb què les empreses subministradores incompleixen la Llei 24/2015.
5. Dotar de partida pressupostària suficient per garantir a tots els efectes i tal com determina la norma, el dret a l’habitatge de les famílies en exclusió residencial.
El Grup promotor acaba advertint que «nosaltres, la gent afectada, la societat civil, tenim clar que volem una Catalunya que lideri el rànquing en la conquesta de drets, no de l’empobriment. És per això que, amb determinació, continuarem fent totes les accions necessàries per aconseguir l’aplicació integral de la Llei».

Related Articles

Deixa un comentari