Carters i carteres de Correos en vaga

No Comment

El col·lectiu de treballadors de Terrassa s’ha organitzat i ha dut a terme fins al moment un dia de vaga.

Demanen més contractacions estables en una plantilla sobrecarregada per poder oferir un millor servei públic.


Miquel Gordillo

Un altre servei públic en procés de ser desmantellat. Així almenys ho està explicitant el col·lectiu de treballadors i treballadores de Correos, el qual es troba en plena mobilització per conscienciar del deteriorament de les seves condicions laborals, i com això afecta el servei de repartiment que ofereixen.

Es queixen de la sobrecàrrega de treball a què estan sotmesos carters i carteres, i denuncien que al darrere hi ha un intent de privatitzar el servei, o com a mínim, de posar al davant el negoci que suposa la paqueteria en detriment del servei postal de cartes i notificacions tradicional d’aquesta empresa de capital totalment públic.

Les tres unitats de repartiment existents a Terrassa es van organitzar fa un mes i mig, al marge de les grans centrals sindicals. Tot i això, la situació a Correos és generalitzada. El detonant aquí va ser el fet de trobar-se que en una ciutat de 220.000 habitants, on especifiquen hi hauria d’haver 95 carters de forma permanent, «a l’abril la plantilla no arribava a 45 persones», segons expressà Carlos Torres, carter de la ciutat, en una de les concentracions del col·lectiu al carrer; «això suposa haver de fer el doble de feina i per tant oferir un mal servei». A partir d’aquí «vam plantejar una lluita per revertir aquesta situació», exposà. Actualment, la plantilla de carters que fan repartiment a tota la ciutat és d’unes 60 persones.

correos_en_vaga_raval Concentració de carters i carteres al Raval, el passat 31 de maig. Fotos MG

«Volem que s’aturi el desmantellament de l’empresa pública Correos i es deixi de vendre patrimoni i externalitzar serveis», és el que destaca el col·lectiu, i a la vegada alerta de l’estratègia de l’empresa: «volen que sembli deficitària per fer-la privada». També s’han reunit amb l’alcalde, amb associacions veïnals i amb la Síndica de Greuges, entre altres, ja que consideren molt important que «la ciutadania sigui conscient de la situació i del deteriorament del servei», que no és d’ara i s’arrossega des de fa anys. De fet, estan havent-hi mobilitzacions des de fa temps a Sabadell (on hi ha una vaga indefinida en una de les unitats), Reus, Algesires i altres municipis d’Andalusia, Navarra, etc.

Més contractació estable, o més mobilitzacions

Segons expliquen, l’empresa es va adonar que el problema li estava anant de les mans, i van començar a contractar més gent, però ho consideren «del tot insuficient i inestable, amb contractes de només un mes de durada», cità Torres.

Van optar per què la vaga fos només d’una mitja jornada del 31 de maig, però la mantenen convocada, «pensem que en el moment que baixem la guàrdia, ja no faran més contractacions». I asseguren que fins que no es cobreixin tots els llocs de treball necessaris, mantindran les mobilitzacions per «lluitar per un servei públic de Correos de qualitat i estable».

Dilluns 31 de maig no s’havia arribat a cap acord amb la direcció de l’empresa, després d’una mediació amb la Generalitat. «Els directius de Correos diuen que l’empresa és deficitària, només volen defensar la paqueteria, la part privada de l’empresa, prefereixen un paquet que vingui de la Xina abans que una notificació, i el servei es paga amb els impostos de tothom!», explicaren durant la manifestació que es va realitzar fins al Raval.

«La paqueteria per damunt de notificacions i citacions mèdiques?»

Un dels principals motius de les queixes laborals a Correos, signe dels temps en què vivim i els hàbits de consum i  compres en línia, rau en el canvi de prioritats de l’empresa: «qualsevol carta, citació mèdica o notificacions d’administracions es retarden, en canvi es prioritza la paqueteria, que a més és la part privada de Correos», expressà Carme Calvo, una altra cartera de la ciutat. Lamenten que els paquets, «siguin una perxa o un xumet, passen per davant d’una citació mèdica, i això ho considerem inassumible». Deia un altre carter mobilitzat: «nosaltres no som Telepizza, ni Amazon ni Glovo, amb tots els respectes».

En la mateixa línia s’expressava un carter rural d’Olivella en la concentració al Raval del passat 27 de maig: «som els grans oblidats, l’empresa ens té totalment abandonats, posem l’oficina, el cotxe i les reparacions van a compte nostre», tot afegint: «tenim gent gran que depenen de la carta que els arriba de l’ambulatori, però a Correos no els importa res d’això, la prioritat és la paqueteria i atendre aquesta espiral de consumisme».

Asseguren doncs que l’única cosa que demanen és que l’empresa cobreixi els llocs de treball estructurals necessaris per al repartiment a la ciutat. A la vegada, neguen que demanin més salari, tot i assenyalar: «heu de saber que els directius de Correos guanyen moltíssims diners, mentre que els carters som mileuristes», expressaren.

 

Related Articles

Deixa un comentari