Catalunya Resistent publica el número 100, endavant malgrat les pandèmies, de covid i altres

No Comment


En «Temps de pandèmies» veu la llum aquest final de juny el número 100 de Catalunya Resistent, butlletí de l’Associació d’Expresos Polítics del Franquisme. Número especial, per tant, que compta amb articles del terrassenc Enric Cama, de Marià Hispano, Montse Armengou, Ricard Vinyes, Antonia Jover, Joan Coscubiela, Ester Capella, Ignasi Riera, Javier Tébar, César Lorenzo, Marc Carrillo, Jiménez Villarejo, Raül Valls.

Text de l’editorial d’aquest número 100 de Catalunya Resistent:

Temps de pandèmies

La Pandèmia del Covid-19 ha trasbalsat de manera traumàtica la vida d’una part notable de la població mundial en molts sentits.

La vida quotidiana s’ha vist alterada de manera força important, tot s’ha paralitzat i la imatge inaudita d’espais desèrtics i la gent tancada a casa ha resultat inquietant. La pandèmia ha posat moltes coses de manifest; per exemple, que ningú estava preparat per una emergència d’aquestes característiques i que mancaven medis per fer-li front en un món on predomina el lucre econòmic per sobre el benestar de les persones.

I també, més important, ha posat de manifest que el sistema de sanitat pública, que ha resultat essencial per lluitar-hi, estava debilitat per les continuades retallades de pressupostos i per privatitzacions d’acord amb les polítiques neoliberals dels darrers temps. Només la gran professionalitat i abnegació del personal sanitari han corregit en gran part aquestes mancances.

Si alguna reflexió s’extreu de tot aquest procés podríem sintetitzar-la en la que apunta el periòdic britànic Financial Times, que considera que la crisis del “coronavirus” obliga a reforçar el paper de l’Estat en l’economia, i que ha arribat el moment de reformes radicals, de grans inversions en sanitat i educació públiques, que anul·lin les polítiques que han prevalgut en les darreres quatre dècades.

Veurem si aquestes reformes es realitzaran o, com en la crisi del 2008, quedaran en no res.

Malauradament al nostre país tenim més pandèmies a les que fer front, i també gravíssimes. Per exemple som davant d’una pandèmia política, generada no pas pel virus sinó per l’extrema dreta (PP i Vox), amb la gran complicitat de la majoria dels mitjans de comunicació de Madrid, i d’una part important de l’alt funcionariat. L’objectiu és impedir que continuï en el govern una coalició d’esquerres que pretén aplicar un programa en benefici de les classes populars, amb canvis estructurals per construir un país més just socialment. La dreta, i l’extrema-dreta, no poden ad- metre de cap manera que l’esquerra es- tigui al govern i han decidit fer fracassar el pacte, i per aconseguir-ho estan dis- posades a abocar el país a un enfronta- ment perillós.

Veure el feixisme sense mascareta pels carrers de les nostres ciutats i veure els braços fent la salutació feixista genera mals records que els membres de la nostra associació tenen ben presents. I és un fet inaudit a Europa veure com s’acusa al govern del president Sánchez d’il·legítim, com s’insulten contínuament als membres de l’Executiu i es provoquen situacions de tensió màxima en uns moments en que és més necessària que mai una unitat de totes les forces polítiques per enfrontar la “pandèmia” econòmica que tenim a sobre (aquesta sí provocada pel ”coronavirus”).

Tot plegat demostra una inconsciència política que denunciem públicament al temps que manifestem la nostra preocupació per una situació que pot arribar a posar en perill la mateixa democràcia. Sortosament l’Associació, malgrat la pandèmia i les limitacions físiques derivades, ha continuat desenvolupant les seves activitats, reunint la Junta per videoconferència, participant de la mateixa manera en reunions per tractar temes de la memòria històrica, organitzant i participant en actes d’homenatge amb motiu del centenari de la que fou la nostra presidenta, Maria Salvo, (realitzats els dies 27 i 28 de maig), organitzant una edició extraordinària per commemorar el número 100 del nostre butlletí, i mantenint una comunicació telefònica i telemàtica amb associats i associades per tenir cura del seu estat personal en aquests temps d’aïllament. En aquest butlletí trobareu col·laboracions d’amics i amigues de l’Associació que saluden el número 100 i el que això significa de presència continuada en el temps. Una continuïtat a prova de pandèmies.

Antifa sempre!

Related Articles

Deixa un comentari