Clam conjunt dels defensors del poble autonòmics davant la situació dels refugiats a Europa

No Comment

Els defensors del poble autonòmics de l’Estat espanyol, entre ells el Síndic de Greuges de Catalunya, han emès aquest dijous 2 de febrer a Vitòria-Gasteiz una declaració conjunta en què proposen algunes mesures per agilitzar els procediments d’acollida de refugiats a Europa. Els defensors, com a garants dels drets humans, expressen en aquest document la seva preocupació davant les polítiques i la gestió de les sol·licituds d’asil i refugi a Europa.

A banda de condemnar l’incompliment dels compromisos de reubicació i reassentament, els signants demanen la intervenció de totes les institucions implicades instant-les a aplicar les mesures necessàries de manera immediata per protegir la vida i la dignitat dels nombrosos afectats, entre els quals hi ha molts infants.

Pel que fa al paper de les comunitats autònomes, els defensors demanen al Govern espanyol que habiliti un sistema d’acollida més àgil ja que l’actual sistema d’acollida no permet la posada a disposició de les places necessàries per a complir els compromisos internacionals assumits per l’Estat espanyol. En aquest sentit, doncs, reclamen que es prevegin els mecanismes de coordinació entre l’Administració central i les autonòmiques per superar la lentitud actual i poder donar una resposta més àgil i eficaç.

A més a més, els defensors del poble recorden que les diferents comunitats autònomes que signen el manifest ja han expressat públicament la seva voluntat d’intervenir més activament en la solució dels problemes que afecten els refugiats i demanen, doncs, poder traslladar la seva posició en totes les fases de la crisi, des del programa de reubicació i reassentament fins al propi procediment d’acolllida. Entre les mesures concretes que proposen estan la d’oferir places que possibilitin un augment de les reubicacions a tot l’Estat, reservar places específiques destinades a la protecció de menors no acompanyats sol·licitants de refugi, establir sistemes eficaços per gestionar els oferiments d’acolliment presentats per famílies i persones individuals i prestar una atenció especial a les necessitats educatives dels refugiats.

De manera complementària s’han remes als òrgans de la UE i estats membres una sèrie de propostes referides als estats membres de la unió on se’ls urgeix a remoure els obstacles que impedeixen l’acollida de la quota de refugiats assignada a Espanya, analitzar el Sistema europeu comú d’asil (SECA) tenint en compte la realitat ineludible de les persones que presenten la sol·licitud d’asil, avaluar si l’Acord amb Turquia es compatible amb un model respectuós amb els drets humans i permetre a les ambaixades dels estats membres trametre sol·licituds de refugi tant dins com fora de la Unió Europea.

 

Related Articles

Deixa un comentari