Concentració 8 de Març a la plaça Vella: desterrem el patriarcat!

No Comment

La plaça Vella ha estat escenari de la concentració feminista d’aquest 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, convocada per una assemblea de nous grups de dones. La concentració, celebrada al mateix temps que la manifestació de Barcelona, en la qual ha participat així mateix un grup d’egarenques, tancava un cicle d’activitats, celebrades el dia 27 de febrer i el passat dissabte 5 de març, que ha estat l’estrena de la citada assemblea feminista, amb la lectura d’un Manifest (reproduïm abaix), cançons i poesia.

Lectura de poemes de Maria Mercè Marçal a la plaça Vella, durant la concentració. Foto PV Lectura de poemes de Maria Mercè Marçal a la plaça Vella, durant la concentració. Foto PV

Text íntegre del Manifest:

MANIFEST VUIT DE MARÇ

Ara fa gairebé quatre dècades, que l’escriptora Maria Mercè Marçal ens va convidar, amb el seu poema Vuit de Març, a “obrir una finestra en aquest cel tancat”.

De cels tancats en trobem molts i a diari.

Cel tancat és el que envolta un sistema capitalista que només existeix perquè una opressió prèvia, exercida contra les dones, l’ha fet possible.

Cel tancat és l’ombra que han deixat les que ja no hi són perquè la violència inherent a aquest sistema en les ha arrabassat.

Cel tancat és perpetuar la idea de que només hi ha un model vàlid de família, de relacions i de sexualitat.

Cel tancat és són els estereotips que a l’imaginari col·lectiu ens situen a un extrem o a l’altre d’un espectre que només ens permet ser dones bones, és  adir, dòcils i emotllades a allò que el sistema ens diu que ha de “una bona dona” o dones dolentes, que són les actives o combatives, és a dir, les bruixes de tota la vida.

És una urgència, doncs, obrir finestres, o com suggeria la mateixa escriptora ” fer nostra la nit”, i en això estem.

Diferents col·lectius i dones de Terrassa ens hem aplegat per reivindicar un 8 de Març organitzat per totes i per a totes. Un 8 de Març que defugi de la voluntat mediàtica corporativa i molt sovint institucional de celebrar un feminisme de cara amable, sense gaires enrenous, susceptible de ser consumit per tots els públics.

I precisament perquè volem aprofundir en tot allò que ens travessa (repressió policial, pressió estètica, feminicidis, precarietat laboral, migracions forçades, etc)

Volem denunciar amb força el setge masclista als lideratges polítics femenins que hem viscut al nostre país en els últims mesos. Volem ser escoltades i jutjades per les nostres idees i accions, i no per la talla de pantaló.

Volem tenir el control dels nostres cossos i poder decidir sense la pressió del “violador”, com anem vestides, per quins carrers caminem i a quines hores arribem a casa. Així mateix, volem tenir dret a decidir si volem ser mares, i sota quines circumstàncies. Parir és un dret no una obligació.

Volem que les joguines deixen de ser estandaritzades per a nens i per a nenes.

Volem reivindicar com a quelcom necessari imprescindible que el feminisme entri amb força a tots els moviments socials com a eix transversal.

Es va fer palès, ja en la primera trobada que vam fer, que això no podia quedar-se en una reivindicació anual. 8 de Març és cada dia. I es per això que tenim la voluntat d’establir-nos com a plataforma sota el lema “Desterrem el patriarcat“.

Perquè aquesta és la finalitat última de la nostra: proscriure, condemnar el sistema patriarcal a allunyar-se. de la nostra societat, de les nostres vides i dels nostres cossos.

Volem fer evident de que a Terrassa, des de diversos col·lectius, l’empoderament de la dona esta més viu que mai, i es imparable.

Ens volem conscients i empoderades!

Terrassa, 8 de març de 2016

desterremelpatriarcat@gmail.com

Related Articles

Deixa un comentari