Concentració davant l’Ajuntament, pel 18-D: Dia Internacional de les Persones Migrades

No Comment
Lectura del Manifest per part de Karim, membre de l’associació AEDI. Foto PV

Un centenar de persones es concentrà ahir dilluns al Raval de Montserrat per reivindicar la igualtat de drets socials, polítics i culturals de les persones migrades, amb motiu del dia internacional de les persones migrades que es commemora cada 18 de desembre. Convocaven les entitats terrassenques: Al Amal A.S.D.I., Asociación Inmigrantes Sin Fronteras, Associació Espai Democràtic Intercultural, Centro Cultural Islámicc Albalsam i Terrassa Sense Murs. Una mobilització necessària per visibilitzar i denunciar la vulneració de drets, el racisme social i institucional, i la manca d’oportunitats a la que estan exposades les persones migrades.

MANIFEST

Des de l’any 2000, el dia 18 de desembre es celebra el dia internacional de les persones migrades. Aquesta data commemora l’adopció de la “Convenció internacional sobre la protecció dels drets de tots els treballadors i dels seus familiars per l’Assemblea General de Nacions Unides” l’any 1990. Una Convenció no signada per l’Estat espanyol, ni tampoc per cap estat europeu, entre d’altres.

Avui és un dia per denunciar que les persones migrades pateixen una vulneració constant dels seus drets i que continuen sent víctimes del racisme social i institucional.

Els governs (estatals, regionals i municipals) de l’Estat espanyol neguen reiteradament la plena ciutadania a les persones migrades. Un exemple paradigmàtic arriba el proper 21 de desembre, data en que se celebren unes eleccions en les quals no podrà participar el 13,5% de la població major d’edat que viu a Catalunya perquè no té la nacionalitat espanyola. Aquesta negació del dret de les persones migrades a ser subjectes polítics actius s’està donant des de fa dècades, tot i la tasca de reivindicació i denúncia realitzada des de nombrosos moviments socials. Reconèixer el dret a vot a qualsevol persona que resideix de manera fixa en un territori és imprescindible per garantir el diàleg, la participació i la inclusió social. És fonamental per acabar amb la marginació estructural d’una part de la població i fer que les institucions i el sistema deixin de considerar les persones migrades com a ciutadanes de segona.

“Cap persona és il·legal”. Foto PV

Aquest és un problema col·lectiu que ha d’interpel·lar a totes aquelles persones de tots els orígens i condició social; és moment de deixar de veure el fet migratori des d’una òptica superficial i eurocèntrica i començar a actuar. Perquè cada dia és 18 de desembre, reivindiquem juntes la igualtat efectiva de drets socials, culturals, econòmics i polítics de les persones migrades!

Related Articles

Deixa un comentari