Denuncien el procés per escollir el Síndic a la Sindicatura de Greuges de Catalunya

No Comment

Les entitats Observatori Ciutadà Municipal (OCM), Prou Barreres i l’Observatori dels Drets Socials de Terrassa han formalitzat una queixa, adreçada al Síndic de Catalunya, en relació al procés participatiu que l’Ajuntament ha dut a terme per escollir el Síndic de Greuges, i que ara per ara es troba suspès.

Les entitats demanen al Síndic que investigui les irregularitats detectades, centrades en el vot electrònic, i que vulnera diverses lleis de vot directe i secret.


 

Les entitats OCM, Prou Barreres i l’Observatori dels Drets Socials de Terrassa han formalitzat una denúncia adreçada al Síndic de Catalunya, en relació al procés participatiu que l’Ajuntament ha dut a terme per escollir el Síndic de Greuges, i que ara per ara es troba suspès. El ressò que ha causat aquest assumpte havia suscitat l’interès, també, del mateix Síndic de Catalunya, tal com s’ha desprès durant la reunió mantinguda ahir dimecres, quan les entitats han exposat els fets i han lliurat la queixa.

La denuncia, amb data del dia 28 de desembre, demana la mediació del Síndic de Catalunya per tal d’investigar les irregularitats detectades en el procés, al temps que defensa la seva anulació per incompliment de les lleis 10/2014, sobre consultes no referendàries, aprovada pel Parlament, del Reglament de Participació Ciutadana aprovat el juliol del 2016 per l’Ajuntament, i de les mateixes Bases del Pla d’Acció Ciutadana.

Manca de garanties en el vot telemàtic amb greuge comparatiu

En el document de denúncia, els citats col·lectius consideren que les candidates Isabel Cazorla i Anna Muñoz, qui van obtenir el nombre més alt de suports un cop finalitzat el procés, havien recollit dades personals per part dels seus votants, i que el fet vulnera la la llei 68.1 sobre el dret de vot lliure, secret i directe. Les entitats recorden en el seu escrit que ambdues candidates van reconèixer que havien preguntat via correu electrònic i telefònicament a la secretària del tinent d’alcalde, Alfredo Vega i a altres representants de l’Ajuntament, si podien recollir dades personals i registrar-les elles mateixes com a vots electrònics, i que van rebre el vist i plau de l’administració per realitzar aquest procediment. Així, s’assenyala que hi va haver un greuge comparatiu en les condiciones d’uns i altres candidats alhora d’aconseguir més o menys nombre de suports.

En l’escrit es fa esment a que “en l’únic lloc de votació presencial que s’havia habilitat a les oficines de la Plaça Didó, era necessària l’acreditació amb DNI de la persona que exercia el seu vot, i que en canvi es donés via lliure en la l’opció de vot telemàtic amb el risc de suplantació del vot i la pèrdua de l’anonimat», es cita. Les entitats sostenen que «s’ha incomplert el principi fonamental que regula tota votació electrònica: la identificació fefaent de l’elector/a», i continua, «el canal de votació – en referència a l’aplicació informàtica emprada – ha de garantir que qui vota és la persona legitimada per fer-ho».

Per als denunciants, resulta «inadmissible que un Secretari General d’un Ajuntament que ha de vetllar per la defensa dels interessos generals de la ciutadania, accepti i doni sortida a un reglament d’elecció de la Sindicatura sense Llei que l’ampari, sense continguts i sense cap garantia democràtica».

En l’escrit es demana la mediació del Síndic de Greuges de Catalunya, per si ho considera oportú “investigui les irregularitats denunciades, i analitzi i determini quins han de ser els procediments més adequats per a aquests tipus de consultes per tal de garantir la fiabilitat dels processos, especialment en el vot electrònic”.

Malgrat tota la polèmica generada i denunciada, en un principi, l’equip de govern de PSC i PDECAT, amb el suport de Ciutadans, no es van mostrar favorables a l’anul·lació i van prendre la decisió de portar al Ple del passat dia 21 de desembre el nomenament de la nova síndica. Per la seva banda, TEC, ERC-MES, CUP i PP, es posicionaren en favor d’anular tot el procés participatiu, davant les irregularitats que s’havien posat de relleu. Poc abans de celebrar-se el plenari, l’alcalde va decidir posposar el debat sobre la sindicatura i ajornar la seva elecció, això sí, sense reconèixer responsabilitats i menys encara que s’hagin comès irregularitats.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari