Després del Primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies, Terrassa serà la ciutat líder del grup a Europa

No Comment
Cloenda del Fórum. Foto Ajt-TRS

Terrassa ha estat present, entre el 5 i el 7 de juliol, al Primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies (I-Cities) com a vicepresidenta continental europea d’aquest grup de treball de la xarxa de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), que s’ha celebrat a la localitat de Chefchaouen, al Marroc. CGLU és una organització que aglutina més d’un miler de municipis de 127 països representant més de la meitat de la població mundial i constituint-se en un potent interlocutor de les ciutats i les seves comunitats dins l’àmbit internacional.

A la trobada, i en representació de la ciutat de Terrassa, hi ha assistit l’alcalde, Alfredo Vega, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat i regidor de Relacions Europees i Internacionals, Amadeu Aguado. L’alcalde, va pronunciar el divendres 6 de juliol la conferència: “El dret d’implementació de les agendes globals a les ciutat intermèdies: un valor afegit per al desenvolupament”, com a ponent representant de la delegació europea de la taula temàtica “Impulsar les ciutats intermèdies en el món: un potencial únic per a la sostenibilitat global i la justícia territorial”.

En aquesta taula es van abordar temàtiques com el desenvolupament sostenible, la justícia territorial i la igualtat, amb un èmfasi especial en aspectes com la cohesió social, els serveis bàsics per a tothom, la cultura, els valors humans, els drets i les responsabilitats o l’accés al treball; es van abordar molts dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per Nacions Unides a l’Agenda Urbana Mundial, centrant-se, sobretot, en el punt 11, que fa referència a l’actuació de les ciutats com a actors que han d’estar presents en el procés de disseny i implementació dels objectius i de l’agenda urbana mundial.

Segons Vega, “el Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies ha ofert un debat amb un sentit profund de política pública a implementar per les ciutats. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i la mateixa Agenda Urbana a nivell mundial, són uns eixos que necessiten col·laboració i implicació de la ciutadania. El principal objectiu d’aquest fòrum és pensar les ciutats intermèdies del futur i trobar uns mínims compartits entre totes a nivell mundial, amb el propòsit de convertir-nos en els veritables motors dels ODS”.

L’alcalde de Terrassa ha valorat molt positivament l’organització d’aquest fòrum, ja que “ha ajudat a evidenciar que les grans desigualtats són un hàndicap a les nostres ciutats, a més de posar en risc una sèrie de valors. Parlem de desigualtats, però a més de les solucions, crec que estem apostant per parlar de les causes i de com combatre-les”. En aquest sentit, en la taula rodona en què ha participat Terrassa, s’ha parlat sobre la “necessitat de superar la visió assistencial, tot incorporant una visió de superació i d’apoderament. Hem parlat no només de polítiques socials concretes, també de la seva implementació, la seva gestió i seguiment”, un debat que ha acabat amb la reflexió de Vega “crec que implementar requereix transparència, informar, escoltar, compartir resultats i avaluar conjuntament. En definitiva, cal donar protagonisme a la ciutadania, una necessitat que al Fòrum hem detectat que és prioritària a molts països i una necessitat a desenvolupar en altres”.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, ha estat el representant europeu avui dissabte 7 de juliol de la ponència “Urbanisme inclusiu: Els reptes de la formació a les ciutats intermèdies”.

La xarxa de Ciutats Intermèdies (I-Cities) està liderada per la mateixa ciutat de Chefchaouen amb el suport de Terrassa, que colidera la xarxa ocupant una de les quatre vicepresidències i n’actua com a ciutat líder a Europa. La resta de ciutats que lideren diferents àrees regionals són: Neveshir, Turquia (Orient Mitjà i Àsia Occidental), Cuenca, Equador (Amèrica Llatina) i Odienné, Costa d’Ivori (Àfrica).

El Fòrum celebrat al Marroc ha servit com a cloenda d’un procés de diferents fòrums continentals que s’han dut a terme durant el darrer any i mig per recollir la veu de les I-Cities sobre diferents agendes globals i la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Aquest ha estat el primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies, una trobada que es vol organitzar cada dos anys com a instrument de supervisió de la implementació de les agendes mundials a les I-Cities, a partir del material recopilat a través dels fòrums regionals. El gran objectiu és comptar amb una participació directa dels governs locals per tenir en compte les realitats que viuen les diferents ciutats.

Related Articles

Deixa un comentari